Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

 
Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των λιμένων Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

Ενημερώθηκε: 09/11/16 - 00:06

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανάληψη άμεσων δράσεων στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός διαδρόμου συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των δύο οργανισμών Χρήστος Δούκας και Dian Dimov αντίστοιχα.

Στην διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, με την συμμετοχή των δημάρχων των δύο πόλεων, οι διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων προσδιόρισαν τους τομείς της συνεργασίας σε πέντε άξονες:

- Στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων φορτίων στα δυο λιμάνια.
- Στην από κοινού προώθηση επεξεργασμένων προτάσεων στις περαιτέρω επαφές και εξωστρεφείς ενέργειες των λιμένων.
- Στον εντοπισμό των αναγκαίων υλοποιήσεων νέων υποδομών και εξοπλισμών για την βελτίωση της ελκυστικότητας, του μεταφορικού διαδρόμου Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς.
- Στην συνεργασία στην ένταξη προγραμμάτων που αφορούν τον τουρισμό κρουαζιέρας και γενικότερα τον θαλάσσιο τουρισμό.
- Στον εντοπισμό τομέων και την υποβολή κοινών προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (π.χ. BlackSea), με στοχευμένες δράσεις.

«Η διαπίστωση της αναγκαιότητας να κινούμαστε τα δύο λιμάνια από κοινού στις στοχεύσεις μας, σημαίνει ότι ανοίγουμε από τώρα το δρόμο στον μελλοντικό δρόμο του εναλλακτικού, ως προς τον σημερινά υφιστάμενο Ελλήσποντο, οδικού ή σιδηροδρομικού άξονα Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο κομμάτι των συνδυασμένων μεταφορών και της κρουαζιέρας και επ' ωφελεία ενός μελλοντικού σχεδίου που σήμερα αρχίζει να υλοποιείται και το οποίο προφανώς, θα δώσει άμεσα οικονομικά και όχι μόνο οφέλη στις δύο τοπικές κοινωνίες», δήλωσε μετά το πέρας της ημερίδας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας.

Από την πλευρά του ο Dian Dimov σημείωσε πως μόνο μέσα από συνεργασία τα δύο λιμάνια, λαμβάνοντας υπόψη τα κοινά χαρακτηριστικά τους, θα μπορέσουν πολύ πιο γρήγορα να υλοποιήσουν τους στόχους τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία. Στην ημερίδα συμμετείχε και ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος εισηγήθηκε την δημιουργία ενός ινστιτούτου για την ανάπτυξη και προώθηση των κατάλληλων επιχειρηματικών υποστηρικτικών μελετών και ενεργειών, καθώς και καινοτόμων πρωτοβουλιών, «έτσι ώστε να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στην ζώνη μεταξύ Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολης».

Ο Δημήτρης Δημητρίου εξήγησε πως «η λογική της δημιουργίας ενός ινστιτούτου, είναι αυτή ενός οχήματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αντλήσει κεφάλαια από τους ευρωπαϊκούς χώρους, όπως και από τον ιδιωτικό τομέα, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με έμφαση στον τουρισμό, τις μεταφορές, το εμπόριο, την ανάπτυξη βιομηχανικών ενεργειών, με έμφαση την προώθηση υλικών και τον αγροτουρισμό, καθώς και καινοτόμων στοιχείων, όσον αφορά στις υπηρεσίες, αλλά και νέων ερευνητικών πρωτοβουλιών».