Α. Διακόπουλος: Ανάγκη για σταθερότητα και ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα στο περιβάλλον αστάθειας

 
Α. Διακόπουλος: Ανάγκη για σταθερότητα και ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα στο περιβάλλον αστάθειας

Ενημερώθηκε: 07/12/23 - 11:31

Την ανάγκη να υπάρξει μια περίοδος σχετικής ηρεμίας και σταθερότητας υπογράμμισε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας στο υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, με θέμα: «Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή: Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής».

Ο κ. Διακόπουλος εξήγησε πως είμαστε σε διαφορετικές θέσεις εμείς και η Τουρκία στις δύο βασικές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, τόσο όσον αφορά την υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς, όσο και στη στάση της στην περίπτωση της Ουκρανίας. Αλλά αυτό δεν μας κάνει αντιπάλους, αντιθέτως, το γεγονός ότι το περιβάλλον μας έχει τόση αστάθεια, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτές οι δύο χώρες δεν θέλουν να προσθέσουν περισσότερη αστάθεια που θα γίνει ανεξέλεγκτη, και θα προσπαθήσουν να πλοηγηθούν σε νερά συνεννόησης στο ορατό μέλλον.

Ο κ. Διακόπουλος ανέφερε πως έχουμε εισέλθει σε μια εποχή αστάθειας και αταξίας, και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα, μπορεί να μην συνδέονται μεταξύ τους, αλλά είναι προϊόντα αυτής της αταξίας και της αστάθειας. Η παγκόσμια αταξία, όπως τόνισε ενέχει πολλούς κινδύνους και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που γνωρίζαμε ως τώρα. Μια σειρά από χώρες αισθάνονται ότι μπορούν να ενεργούν όπως θέλουν για τα δικά τους καλύτερα συμφέροντα, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν αυτό πρόκειται να εκτοπίσει ή να τους αποξενώσει από τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τους κάνουν τίποτα. Ο αναθεωρητισμός, όπως υπενθύμισε άλλωστε, δεν εμφανίστηκε μόλις το 2014. Υπήρξε μια άλλη ρωσική εισβολή, δεν έγινε τίποτα τότε. Υπήρξε η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και δεν έγινε τίποτα. «Μια σειρά από λανθασμένες ενέργειες και αντιλήψεις μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Αυτός ο αναθεωρητισμός χτίστηκε σταδιακά».

«Οι πολλαπλές κρίσεις δεν φαίνεται να βρίσκονται στο δρόμο της επίλυσης τα επόμενα χρόνια», ανέφερε. «Είμαι απαισιόδοξος και πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις ή και χειρότερες στο μέλλον. «Ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα ήταν καλό να έχουμε σε αυτό το περιβάλλον όσο το δυνατόν πιο ήρεμα νερά με την Τουρκία για το εθνικό μας συμφέρον».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ