Ενημέρωση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στην Ελλάδα

 
Ενημέρωση αξιωματούχων του ΝΑΤΟ για την προστασία των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στην Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 06/11/23 - 20:21

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ενημέρωση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ, αναφορικώς με την προστασία και την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών στην Ελλάδα διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την προστασία και την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών της Ελλάδος, τόσο στον τομέα της ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όσο και στον αντίστοιχο των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ).

Για το σκοπό αυτό είχε προηγηθεί αίτημα του επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ για τις κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές, Στρατηγού ε.α. Hans - Werner Wiermann προς τον επικεφαλής της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο, με την ιδιότητά του ως υψηλόβαθμου εθνικού αντιπροσώπου στην επιτροπή Ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ, για μία «δια ζώσης» ενημέρωση τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών, σχετικά με το εθνικό σύστημα και τις βέλτιστες πρακτικές της Ελλάδας, σε σχέση με τις κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές.

Πιο συγκεκριμένα, ο Στρατηγός ε.α. Wiermann και οι στενοί του συνεργάτες James Appathurai (Αναπληρωτής Βοηθός του ΓΓ/ΝΑΤΟ για Πολιτικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφαλείας) και Chelsey Slack (Αναπληρωτής Επικεφαλής του Τομέως Κυβερνοασφάλειας του Αρχηγείου του ΝΑΤΟ) επισκέφθηκαν τις ακόλουθες εγκαταστάσεις και δομές: 

Στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ  

-Το Security Operation Center και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του. 

-Το Situation Center και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του. 

-Το Network Operation Center και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του.

-Σύντομη παρουσίαση του ΟΤΕ Group και των υποδομών της εταιρίας, μεταξύ των οποίων και οι υποθαλάσσιες υποδομές,

Στον ΑΔΜΗΕ 

-Το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και σύντομη παρουσίαση της λειτουργίας του.

-Σύντομη παρουσίαση του ΑΔΜΗΕ και των υποδομών της εταιρίας, μεταξύ των οποίων και οι υποθαλάσσιες υποδομές.

Στο πλαίσιο των προαναφερθεισών επισκέψεων η ΓΔΠΕΑΔΣ διοργάνωσε ημερίδα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην πλατεία Ρηγίλλης, με θέμα: «Διαχείριση και Προστασία των Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών», και τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από τις ΕΔ, τη δημόσια διοίκηση, και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται κρίσιμες υποδομές στον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδος ο επικεφαλής της ΓΔΠΕΑΔΣ Κ.Μπαλωμένος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται:

α. Η ενίσχυση του διαλόγου για την Ανθεκτικότητα μεταξύ στελεχών από τον κυβερνοχώρο, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τη ναυτιλία, αλλά και μεταξύ του διεθνούς στρατιωτικού επιτελείου του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού επιτελείου του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμύνης. 

β. Η άμεση εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ελλάδος και ΝΑΤΟ σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλου κινδύνου για κάποια κρίσιμη υποθαλάσσια υποδομή ή σημαντικής αλλαγής στο πλαίσιο ασφαλείας. 

γ. Η καθιέρωση τακτικών αξιολογήσεων των προκλήσεων και απειλών για τις κρίσιμες υποδομές,

δ. Η αξιοποίηση συνεργειών ανάμεσα ΕΕ – ΝΑΤΟ για την αξιοποίηση κοινών πολιτικών και διαδικασιών για την προστασία των κρίσιμων υποδομών,

ε. Η διεξαγωγή συζητήσεων μεταξύ των επιτελείων βάσει εξειδικευμένων σεναρίων για την καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων, των αλληλεξαρτήσεων και των αλυσιδωτών επιπτώσεων στις κρίσιμες υποδομές,

στ. Η ενίσχυση της ευαισθητοποιήσεως σχετικά με τις επιπτώσεις στην εθνική και συμμαχική ασφάλεια σε περίπτωση ελέγχου των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών από οντότητες στρατηγικών ανταγωνιστών, καθώς και τους δυνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με προμηθευτές από τις χώρες αυτές,

ζ. Η διερεύνηση δυνατοτήτων ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τον τρόπο βελτιώσεως της παρακολουθήσεως και της προστασίας των κρίσιμων υποδομών στον θαλάσσιο τομέα από τις αρμόδιες αρχές.

η. Η προώθηση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων σχετικά με την εφαρμογή σχετικών πολιτικών και νομοθεσίας που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής νομοθεσίας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητος των κρίσιμων υποθαλάσσιων υποδομών για την διαμόρφωση πιο ανθεκτικών ΕΔ. 

θ. Η προώθηση της δεσμεύσεως μεταξύ του ΝΑΤΟ και φορέων του ιδιωτικού τομέα, για την ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας. 

ι. Η υιοθέτηση της ολιστικής προσεγγίσεως, ώστε να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά το σύνολο των εθνικών δυνάμεων (κρατικοί - ιδιωτικοί φορείς, κοινωνικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντές κ.λπ) και να επιτευχθεί η ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υλικών και άυλων εθνικών πόρων για την εξασφάλιση της προστασίας των κρίσιμων εθνικών υποδομών και της ενίσχυσης της εθνικής ανθεκτικότητας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ