Άνοιξε ο «Ασκός του Αιόλου» για το Βρετανικό Μουσείο - Οι Κινέζοι ζητούν πίσω τις αρχαιότητές τους

 
briain museam

Ενημερώθηκε: 28/08/23 - 14:54

Μετά το σκάνδαλο της κλοπής χιλιάδων αρχαιολογικών ευρημάτων η αξιοπιστία του Βρετανικού Μουσείου έχει κλονιστεί.

Η κινεζική εφημερίδα Global Times κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο την Κυριακή 27 Αυγούστου να επιστρέψει χιλιάδες κινεζικά κειμήλια λόγω ανησυχιών ότι το μουσείο του Λονδίνου δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την κλοπή εκθεμάτων.

Η έκκληση προς το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει κινεζικά εκθέματα πυροδότησε μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το θέμα μάλιστα ήταν πρώτο trend στο κινεζικό δίκτυο Weibo.

Η κινεζική κυβέρνηση ωστόσο, ακόμα δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Το BBC από πλευράς του απευθύνθηκε στο Βρετανικό Μουσείο για σχολιασμό, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι το μουσείο βρίσκεται υπό πίεση μετά την είδηση πως περίπου 2.000 αντικείμενα αναφέρθηκαν ως «χαμένα, κλεμμένα ή κατεστραμμένα» πριν από δύο εβδομάδες.

Στο άρθρο τους, οι Global Times υποστήριξαν ότι το παγκοσμίου φήμης μουσείο απέτυχε να φροντίσει σωστά την «πολιτιστική περιουσία που ανήκει σε άλλες χώρες».

«Τα τεράστια κενά στη διαχείριση και την ασφάλεια των πολιτιστικών αντικειμένων στο Βρετανικό Μουσείο που εκτέθηκαν από αυτό το σκάνδαλο οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μακροχρόνιου και ευρέως διαδεδομένου ισχυρισμού ότι «τα ξένα πολιτιστικά αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο», αναφέρεται στο κείμενο του κινεζικού μέσου.

Το Βρετανικό Μουσείο έχει τη μεγαλύτερη συλλογή κινεζικών αρχαιοτήτων στη Δύση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει περίπου 23.000 κινεζικά αντικείμενα από τη νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα.

Αυτά περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα πολύτιμων αντικειμένων όπως πίνακες ζωγραφικής, στάμπες, νεφρίτη, μπρούτζους και κεραμικά. Ένα από τα πιο διάσημα είναι η αναπαραγωγή ενός κυλίνδρου που ονομάζεται «Συμβουλές της Εκπαιδεύτριας προς τις Κυρίες της Αυλής», ένα αριστούργημα που θεωρείται κόσμημα στην κινεζική ιστορία της τέχνης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Κινέζοι χρήστες του Διαδικτύου καλούν το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει αντικείμενα τα τελευταία χρόνια.

Αλλά το editorial της εφημερίδας για την κλοπή έχει πυροδοτήσει περισσότερες συζητήσεις αυτή τη φορά.

Πρώτο θέμα συζήτησης στα social media

Το hashtag «Βρετανικό Μουσείο παρακαλώ επιστρέψτε κινεζικές αρχαιότητες» ήταν στην κορυφή των trends του Weibo μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Επιστρέψτε τα αντικείμενα στον αρχικό τους ιδιοκτήτη», γράφει ένα σχόλιο που συγκέντρωσε πάνω από 32.000 likes.

«Τώρα που η χώρα είναι πλούσια και οι πολιτες τις πιο ισχυεοί, ήρθε η ώρα να έχουμε τους θησαυρούς μας πίσω στο σπίτι», λέει ένα άλλο σχόλιο.

Ενώ δεκάδες χιλιάδες υποστηρίζουν το αίτημα των Global Times, κάποιοι άλλοι δεν εντυπωσιάστηκαν.

Η Global Times ηγήθηκε των κατηγοριών στη δημοσίευση αγγλόφωνων άρθρων που επιτίθενται στη Δύση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια εν μέσω της επιδεινούμενης σχέσης της Κίνας με τη Δύση.

Δεν είναι σαφές εάν η κινεζική κυβέρνηση θα κάνει κάποια παραπάνω ενέργεια μετά την τεράστια κινητοποίηση στα social media για επιστροδή των εκθεμάτων στην Κίνα.

Ωστόσο οι εκκλήσεις αυτές δεν έρχονται μόνο από την Κίνα.

Μετά την είδηση ​​της κλοπής, και άλλες χώρες είπαν επίσης ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τις αρχαιότητες τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, ζητά επίσης την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια αυστηρή αναφορά στο θέμα της κλοπής, αναφέρουν οι FT.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Λίνα Μενδώνη, φέρεται να είπε ότι τα ερωτήματα ασφαλείας που εγείρονται από τα αγνοούμενα αντικείμενα «ενισχύουν το πάγιο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για οριστική επιστροφή» των Ελγίνειων μαρμάρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ