Με την πρόσβασή τους στη Δύση να έχει αποκοπεί από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι Ρώσοι κινηματογραφιστές έχουν στραφεί στην πόλη του Καλίνινγκραντ ως φόντο για την Ευρώπη στις ταινίες τους.
Σφηνωμένος στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ο ρωσικός θύλακας είναι διάσπαρτος με γερμανικές προσόψεις, στενά δρομάκια και εκκλησίες.
Η περιοχή, η οποία κατακτήθηκε από τον Κόκκινο Στρατό το 1945, φέρει ακόμη τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της πρώην Ανατολικής Πρωσίας – αρκετά για να προσελκύσει Ρώσους σκηνοθέτες και παραγωγούς που δεν έχουν πολλές τοποθεσίες που να μοιάζουν λιγότερο σοβιετικές.
«Τα γυρίσματα στο Καλίνινγκραντ είναι πολύ βολικά. Η διοίκηση μας υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες, πληρώνουμε τα πάντα σε ρούβλια και οι κομπάρσοι μιλούν ρωσικά», δήλωσε ο Μοσχοβίτης παραγωγός Νικίτα Σαπρόνοφ.
Πρόσφατα χρησιμοποίησε την πόλη για την τηλεοπτική του σειρά “GDR” – η ρωσική συντομογραφία για την Ανατολική Γερμανία – η οποία διαδραματίζεται στο Βερολίνο γύρω από την πτώση του Τείχους.
Η ταινία επρόκειτο να γυριστεί στη Γερμανία, αλλά με τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, «η Ευρώπη ουσιαστικά μας έκλεισε την πόρτα στα μούτρα», δήλωσε ο Σαπρόνοφ στο AFP.
Η ομάδα του επέστρεψε στο Καλίνινγκραντ, αναδημιουργώντας φέτος ένα τμήμα του Τείχους του Βερολίνου στο κέντρο της πόλης.
«Το Καλίνινγκραντ αντικατέστησε τέλεια το Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο», με το μείγμα γερμανικών και σοβιετικών κτιρίων, δήλωσε ο Σαπρόνοφ
Αντικατάσταση της Ευρώπης
Ο πολλαπλασιασμός των γυρισμάτων στο Καλίνινγκραντ μιλάει για την εκπληκτική υγεία της ρωσικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, παρά την απομόνωσή της από τη διεθνή πολιτιστική σκηνή και τη φυγή ενός εργατικού δυναμικού που φοβάται την κινητοποίηση.
Οι τοπικές παραγωγές επωφελήθηκαν από γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις.
Το 2022 γυρίστηκαν διπλάσιες ρωσικές παιδικές ταινίες από ό,τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το ρωσικό βιομηχανικό έντυπο «Δελτίο Κινηματογράφου.
Οι ρωσικές ταινίες σημείωσαν αύξηση 30% στις υπηρεσίες streaming και 25% στην τηλεόραση – αν και οι περισσότερες παραγωγές απευθύνονται αποκλειστικά σε εγχώριο κοινό.
Η κυβέρνηση διπλασίασε τη στήριξή της στην κινηματογραφική βιομηχανία σε 14,9 δισεκατομμύρια ρούβλια (147 εκατομμύρια ευρώ) το 2022, στο πλαίσιο του σχεδίου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αντικαταστήσει τα εισαγόμενα προϊόντα – αυτοκίνητα, τρόφιμα και ποτά – με προϊόντα ρωσικής κατασκευής.
Είναι δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστα στοιχεία για τον τομέα, αλλά ο ρωσικός κινηματογράφος φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την κρατική υποστήριξη για να παραμείνει στα πόδια του.
Το Καλίνινγκραντ επωφελήθηκε από την αλματώδη ανάπτυξη – καρπός μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Η περιφέρεια προσέφερε ήδη επιδοτήσεις σε παραγωγές έως και 40 % κατά την τελευταία πενταετία.
Πιο πρόσφατα, η πόλη Ζελεζνοδωρόζνι φιλοξένησε τον Ιούλιο μια παραγωγή μεγάλου μήκους όπου η δράση λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Ευρώπη
«Το Χόλιγουντ στη Βαλτική»
«Αυτές οι στέγες με τα κόκκινα κεραμίδια, αυτοί οι πλακόστρωτοι δρόμοι με τα δέντρα στη μέση αγροτικών τοπίων είναι το τελευταίο κομμάτι της Ευρώπης που μας έχει απομείνει», δήλωσε η σκηνογράφος Γιούλια Μακούτσινα με μια δόση λύπης.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Καλίνινγκραντ ήταν ήδη μια πολύ αγαπημένη τοποθεσία για τους σκηνοθέτες που ήθελαν να σκηνοθετήσουν συγκρούσεις μεταξύ του Κόκκινου Στρατού και των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Σήμερα, η περιφερειακή κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τη συλλογή σκηνικών και σκηνικών με ένα τεράστιο πρόγραμμα ανακαίνισης.
Από το 2022, το Καλίνινγκραντ έχει γίνει «το απόλυτο ευρωπαϊκό σκηνικό» για τους Ρώσους, δήλωσε ο περιφερειακός υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Αντρέι Γέρμακ. «Ήδη έχουμε καλωσορίσει 10 γυρίσματα το χρόνο».
Διαφημίσεις που προσφέρουν μαθήματα κινηματογραφικής παραγωγής υπάρχουν παντού στο Καλίνινγκραντ και ένα τεράστιο στούντιο βρίσκεται υπό κατασκευή, το οποίο διαφημίζεται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως «Χόλιγουντ στη Βαλτική Θάλασσα».
Ωστόσο, ο θύλακας αντιμετωπίζει σημαντικές υλικοτεχνικές προκλήσεις, καθώς είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη Ρωσία και εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
Η Λιθουανία έχει περιορίσει τη χερσαία διαμετακόμιση αγαθών, αφήνοντας την πιο ακριβή θαλάσσια οδό για τον εφοδιασμό της περιοχής.
«Ευτυχώς, τα λιμάνια του Καλίνινγκραντ είναι απαλλαγμένα από πάγο όλο το χρόνο και τα έξοδα αποστολής μας επιστρέφονται εν μέρει», δήλωσε ο παραγωγός Αρτιόμ Σουντζάν.
Πηγή: AFP
ertnews.gr