Σε έναν διαρκή διωγμό βρίσκονται περισσότεροι από 350 εκοταμμύρια χριστιανοί , ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που δολοφονούνται.Οι περισσότερες και πιο βίαιες διώξεις καταγράφονται στην Αφρική ,αλλά και σε χώρες όπως το Πακιστάν όπου το τελευταίο διάστημα οι χριστιανοί διώχτηκαν και εκκλησίες καταστράφηκαν γιατί κάποιος τους κατήγγειλε οτι δεν σεβάστηκαν το κοράνι.
Σύμφωνα με την τελευταία Παγκόσμια Λίστα Παρακολούθησης (World Watch List) του οργανισμού Open Doors για την περίοδο Οκτώβριος 2021 -Σεπτέμβριο του 2022, oι Χριστιανοί είναι για ακόμη μια χρονιά η πλέον διωκόμενη θρησκευτική κοινότητα του πλανήτη. Σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί ζουν σε μέρη όπου βιώνουν υψηλά επίπεδα διώξεων επειδή πιστεύουν στον Χριστό. Μάλιστα, πρόκειται για αριθμό ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία. Αυτό σημαίνει 1 στους 7 πιστούς παγκοσμίως.
Το θέμα απασχολεί και τον ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα ,σε μηνυμά του να τονίζει οτι
«Η θρησκευτική ελευθερία και η πίστη είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Η πίστη δεν πρέπει ποτέ να προσελκύει τη βία.Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι και κοινότητες, ιδιαίτερα οι μειονότητες, αντιμετωπίζουν μισαλλοδοξία, διακρίσεις και απειλές – για τους χώρους λατρείας τους, για τον βιοπορισμό τους και ακόμη για τη ζωή τους. Το μίσος που προκαλείται εντός και εκτός διαδικτύου είναι συχνά η αιτία.
Στο μήνυμα του με αφορμή την Ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνο Γκουτέρες τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η θρησκευτική ελευθερία και η πίστη είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα». Παράλληλα προτρέπει «όλες τις κυβερνήσεις να αποτρέπουν και να αντιμετωπίζουν ενέργειες βίας που βασίζονται στη θρησκεία και την πίστη» και απευθύνει κάλεσμα στους «πολιτικούς, κοινοτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να εκφραστούν ανοιχτά ενάντια στο μίσος και την υποκίνηση βίας».
Ο κ.Γκουτέρες δεν αποφεύγει και τα ευχολόγια για το πρόβλημα: "Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να αποτρέπουν και να αντιμετωπίζουν ενέργειες βίας που βασίζονται στη θρησκεία και την πίστη. Καλώ όλους, ιδιαίτερα τους πολιτικούς, κοινοτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, να εκφραστούν ανοιχτά ενάντια στο μίσος και την υποκίνηση βίας. Και ενθαρρύνω τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες τεχνολογίας και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς να υποστηρίξουν το έργο των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη ενός εθελοντικού Κώδικα Δεοντολογίας για την Ακεραιότητα των Πληροφοριών σε Ψηφιακές Πλατφόρμες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον του επομένου έτους, με σκοπό την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο".