Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι «διαστρέβλωσαν» τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα επέστρεφε «αμέσως» σε αυτήν εφόσον υλοποιούνταν «στο σύνολό τους» τα αιτήματά της.
«Θα εξετάσουμε την πιθανότητα να επιστρέψουμε (στη συμφωνία) αλλά υπό έναν όρο: αν ληφθούν υπόψη και υλοποιηθούν, χωρίς καμία εξαίρεση» τα ρωσικά αιτήματα, είπε ο Πούτιν στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Στην παρούσα μορφή της, η παράταση της συμφωνίας δεν είχε νόημα, πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Δύση ότι χρησιμοποιούσε αυτήν τη συμφωνία σαν εργαλείο «πολιτικού εκβιασμού». «Αντί να βοηθά τις χώρες που έχουν πραγματικά ανάγκη, η Δύση χρησιμοποίησε τη συμφωνία για πολιτικό εκβιασμό και τη μετέτρεψε σε εργαλείο πλουτισμού των πολυεθνικών, των κερδοσκόπων στην παγκόσμια αγορά», είπε.
Λίγο νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι πως όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.
Η τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο Euronext έκλεισε σήμερα με άνοδο 8,2%, στα 253,75 ευρώ ο τόνος, επιστρέφοντας έτσι στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές Απριλίου. Η τιμή του αραβοσίτου έκλεισε ακριβώς κάτω από το όριο των 250 ευρώ ο τόνος, με άνοδο 5,4%.
Ουκρανία: Η Ρωσία βάζει στο στόχαστρο τις υποδομές της συμφωνίας για τα σιτηρά
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Ρωσία ότι έβαλε σκοπίμως στο στόχαστρο στα πλήγματα νωρίς το πρωί τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, τρεις ημέρες μετά την εκπνοή της συμφωνίας για τα σιτηρά.
«Οι ρώσοι τρομοκράτες έβαλαν σκοπίμως στο στόχαστρο τις υποδομές της συμφωνίας για τα σιτηρά», κατήγγειλε ο Ζελένσκι μέσω του Telegram προσθέτοντας ότι επιδιώκει «την ενίσχυση της προστασίας των προσώπων και των λιμενικών υποδομών» για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρει τις περιοχές της Οδησσού (στην νότια Ουκρανία) και του Ζιτομίρ (στην δυτική Ουκρανία).
Σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, «οι τερματικοί σταθμοί των σιτηρών και οι λιμενικές υποδομές της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ δέχθηκαν επίθεση». «Οι αποθήκες και οι αποβάθρες του λιμανιού της Οδησσού υπέστησαν ζημίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο Telegram.
Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε, επίσης στο Telegram, ότι πρόκειται για «την μεγαλύτερη ρωσική επίθεση» στην περιοχή, «τερματικοί σταθμοί των σιτηρών και πετρελαίου υπέστησαν ζημίες», καθώς και «σπίτια, γεωργικές εγκαταστάσεις και αυτοκίνητα».
Νωρίτερα, ο στρατός και η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν 23 από τα 32 drones με εκρηκτικά των ρωσικών δυνάμεων και 13 από τους 16 ρωσικούς πυραύλους Kalibr στην περιοχή της Οδησσού, όπου βρίσκονται τα τρία λιμάνια μέσω των οποίων το Κίεβο μπορούσε να εξαγάγει αγροτικά προϊόντα, βάσει της συμφωνίας που έληξε τα μεσάνυκτα της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ολεγκ Κίπερ, ο ρωσικός βομβαρδισμός προκάλεσε τον τραυματισμό 12 ανθρώπων στην περιοχή, 10, σύμφωνα με την γενική εισαγγελία.
Ρωσική επίθεση κατέστρεψε 60.000 τόνους σιτηρών και υποδομές στο λιμάνι Τσερνομόρσκ
Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε σήμερα ότι ένα «σημαντικό» μέρος των υποδομών όπου αποθηκεύονται σιτηρά προς εξαγωγή στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στην περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία, υπέστη ζημιές από την ρωσική επίθεση.
Ο ίδιος είπε επίσης ότι από την επίθεση καταστράφηκαν 60.000 τόνοι σιτηρών που θα έπρεπε να φορτωθούν και να εξαχθούν με πλοία βάσει της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά πριν από 60 ημέρες.
«Η νυχτερινή επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας ένα σημαντικό τμήμα των υποδομών αποθήκευσης σιτηρών που εξάγονται από το λιμάνι Τσορνομόρσκ» δήλωσε ο Σόλσκι μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Η Ρωσία πραγματοποίησε επίθεση στην Οδησσό και στο Τσερνομόρσκ αφότου κατήγγειλε την συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.