Πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο “Athenian Policy Forum”, με θέμα τις οικονομικές πολιτικές που αφορούν τους τομείς της Ενέργειας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Νομισματικής Πολιτικής και του Finance. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διεξήχθη στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, στις 30 Ιουνίου - 1η Ιουλίου 2023.
Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε γόνιμες συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν για μια παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να μεταφέρουμε τη θεωρία στην πράξη και να εφαρμόσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις στην οικονομική διαχείριση.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ένα από τα κεντρικά θέματαφυσικά ήταν η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και ο πληθωρισμός. Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη για την δημιουργία καινοτόμων εργαλείων από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη η διαχείριση του πληθωρισμού. Ο τρόπος που λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία είναι συνθετότερος πλέον, και αυτό δημιουργεί την ανάγκη για εύρεση νέων εργαλείων οικονομικής πολιτικής που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις.
Επιπλέον, κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η αειφόρος ανάπτυξη, με τους συμμετέχοντες να εξετάζουν καινοτόμες λύσεις για να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής προόδου, της διατήρησης του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ισότητας. Όσο αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα, αυξάνεται και η μόλυνση του περιβάλλοντος, για αυτό και το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να επιτευχθεί η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο οικονομίας στο κυκλικό οικονομικό μοντέλο αλλά και το πώς θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η έρευνα & ανάπτυξη τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας.
Σύμφωνα με μελέτες, οι ευρωπαϊκές εταιρείες δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) που αφορούν την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (SDG8), τη δράση για το κλίμα (SDG13), την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (SDG12), την καλή υγεία και ευημερία (SDG3) και τη βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές (SDG9). Αντιθέτως, δίνεται λιγότερη σημασία στην καταπολέμηση της φτώχειας (SDG1), την προστασία της ζωής στο νερό (SDG14) και την εξάλειψη της πείνας (SDG2).
Για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης εταιρικής πολιτικής ESG, απαιτούνται συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, πρότυπα και διαδικασίες που εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση και τη συνεχή βελτίωση. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση αρχών βιωσιμότητας στην ανάπτυξη προϊόντων, τη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και τις επενδυτικές αποφάσεις. Η τεχνολογία διαδραματίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη αυτής της μετάβασης, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Η τεχνολογική καινοτομία προσφέρει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις, να αυξήσουν την αποδοτικότητα των πόρων τους και να μειώσουν τον άνθρακα που παράγουν. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, οι εταιρείες μπορούν να εξερευνήσουν νέους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης που προάγουν τη βιωσιμότητα.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια