Την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στην κατεχόμενη Κύπρου αλλά και στην Παλαιστίνη εκφράζει σε ψηφισμά του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών που συνεδρίασε στη Γενεύη της Ελβετίας.
Σε ο,τι αφορά την Κύπρο, το ψήφισμα σημειώνει την καταστροφή εκκλησιών και αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας “συνεχίζει να χτίζει πρόσθετες κατοικίες στα κατεχόμενα μέρη της Κύπρου για να μεταφέρει ορισμένους από τους εκτοπισμένους πρόσφυγες που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό”.
Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι “η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Κύπρο με αίτημα διεθνή αναγνώριση δείχνει έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και αποδυναμώνει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για διαπραγμάτευση επίλυσης της διαφοράς”.
Το Συμβούλιο απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και την προτρέπει “να ενισχύσει τη θέση της για την κατάσταση στην Κύπρο, να υποστηρίξει εντατικότερες διπλωματικές προσπάθειες για την εξασφάλιση λύσης με βάση τις ισχύουσες αρχές του διεθνούς δικαίου και να υποστηρίξει τη συνέχιση των συναντήσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων του νησιού για ειρηνική συνύπαρξη”.
Ανάλογες θέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη εκφράζει το Συμβούλιο και για την Παλαιστίνη και όσα συμβαίνουν σε αυτή: “Οι κατεδαφίσεις σπιτιών, οι προσαρτήσεις γης και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, εμποδίζοντας όλες τις προσπάθειες για ειρήνη και συνύπαρξη”.
Ο οργανισμός και για την περίπτωση της Παλαιστίνης προτείνει στη διεθνή κοινότητα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην υποστήριξη της προστασίας των κοινοτήτων και την καλεί “να αναλάβει ενεργό ρόλο για να βοηθήσει στην αποτροπή των βίαιων τάσεων και να ξεκινήσει πρακτικές λύσεις για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για όλους στους Αγίους Τόπους, ανεξάρτητα από πολιτικές ατζέντες και οικονομικά συμφέροντα”.
Το ψήφισμα προτρέπει επίσης τις Εκκλησίες και τους εταίρους μέλη του ΠΣΕ “να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν το ζωτικό και πολύτιμο έργο των προγραμμάτων του ΠΣΕ στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη ως μέρος του συνεχούς προσκυνήματος της Δικαιοσύνης, της Συμφιλίωσης και της Ενότητας”.