O μέχρι στιγμής απολογισμό του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου κάνει λόγο για 32 νεκρούς και 104 διασωθέντες. Υπάρχει φόβος, δε, ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στα αμπάρια του αλιευτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό που βούλιαξε κάτω από αδιευκρίνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ήταν από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.
Τεράστια είναι η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του ΛΣ, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης.
Σύμφωνα με το λιμενικό, το σκάφος είχε εντοπιστεί το μεσημέρι της Τρίτης από αεροσκάφος της Frontex, να πλέει σε διεθνή ύδατα, χωρίς να ζητά βοήθεια.
Το σκάφος παρακολουθούνταν από περιπολικό και ελικόπτερο του Λιμενικού, ενώ όπως ισχυρίζεται το Λιμενικό, σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.
Το απόγευμα της Τρίτης, ένα φορτηγό πλοίο, προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.
Το βράδυ της Τρίτης, οι επιβαίνοντες στο αλιευτικό, δήλωσαν προς το περιπολικό του Λιμενικού, ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία, αρνούμενοι την οποιαδήποτε συνδρομή. Το περιπολικό πλοίο, παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.
Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.