Εορτολόγιο-Βίοι αγίων σήμερα 14 Μαΐου: Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο, Άγιος Θεράπων επίσκοπος Κύπρου, Άγιος Λεόντιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Άγιος Αλέξανδρος που μαρτύρησε στις Κεντουκέλλες, Άγιοι Αλέξανδρος, Βάρβαρος και Ακόλουθος, Άγιος Μάρκος ο Νεομάρτυρας ο Κρής που μαρτύρησε στη Σμύρνη, Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας ο Βούλγαρος ο χρυσοχόος, Άγιος Cartage Επίσκοπος Λίσμορ, Όσιος Νικήτας εκ Κιέβου, Άγιος Ισίδωρος ο Θαυματουργός ο διά Χριστόν σαλός, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Ιαροσλάβλ, Άγιος Ανδρέας ηγούμενος της μονής Ραφαήλ (Τομπόλσκ), Άγιοι Αριστοτέλης και Λέανδρος οι μάρτυρες.
Γιορτάζουν οι: Αριστοτέλης, Θεράπων, Ισίδωρος, Ισιδώρα.
Άγιος Ισίδωρος
Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.
Κάποια μέρα που η μοίρα του στόλου ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, καταγγέλθηκε στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός με αποτέλεσμα να φυλακιστει.
Ο πατέρας του μόλις έμαθε το γεγονός πήγε στη Χίου. Ο πατέρας του τον παρακάλεσε να επιστρέψει στην ειδωλολατρία και όταν ο Ισίδωρος αρνήθηκε , παρότρυνε το Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο. Και πράγματι, ο Ισίδωρος μετά από διάφορα βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε. Το λείψανό του το έριξαν σε φαράγγι.Μία Χριστιανή, ονόματι Μυρόπη πήγε νύχτα και με την βοήθεια δύο υπηρετριών, την ώρα που οι στρατιώτες είχαν πέσει και ησύχαζαν, παρέλαβε το ιερό λείψανο, το οποίο ενταφίασε. Την επομένη, ο Νουμέριος πληροφορήθηκε ότι το λείψανο του Μάρτυρος είχε αρπαχθεί. Υπέθεσε ότι οι στρατιώτες δελεάστηκαν με χρήματα και δώρα και επέτρεψαν στους Χριστιανούς να παραλάβουν το σώμα του Αγίου. Γι' αυτό τους φυλάκισε, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε την είδηση ότι θα τους φονεύσει , αν δεν του πουν σε ποιον παρέδωσαν το λείψανο. Η Μυρόπη έκρινε ότι θα ήταν άδικο να εκτελεσθούν οι στρατιώτες. Γι' αυτό παρουσιάσθηκε στον Νουμέριο και του δήλωσε την αλήθεια. Εκείνος έδωσε εντολή να την φυλακίσουν. Μετά το μαρτύριό της, οι Χριστιανοί έθαψαν με ευλάβεια το λείψανο της Παρθενομάρτυρος κοντά στον τάφο, όπου προηγουμένως αυτή είχε αποθέσει αυτό του Αγίου Ισιδώρου.
Η ύπαρξη των Λειψάνων του Αγίου Ισιδώρου στη Χίο, μαρτυρείται ήδη κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.Ο Άγιος Μαρκιανός, Οικονόμος της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης , είχε μεταφέρει στη Βασιλεύουσα την Κάρα και μέρος των Λειψάνων του Μάρτυρος, τα οποία κατέθεσε σε παρεκκλήσιο του Ναού της Παναγίας στο Πέραν. Τα υπόλοιπα Λείψανα του Μάρτυρος αφαιρέθηκαν από την Χίο το 1125 μ.Χ., με την βοήθεια του Βενετικού Στόλου, από τον Ελληνόφωνο Λατίνο Κληρικό Cebrano Cebrani, με την ευκαιρία στρατιωτικής αποστολής στην Ανατολή του Δόγη Δομηνίκου Michiel. Την 1η Μαΐου 1356 μ.Χ. τα Λείψανα του Μάρτυρος κατατέθηκαν σε Παρεκκλήσιο προς τιμήν του, μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου.
Την 17η Σεπτεμβρίου 1626 μ.Χ. η Κάρα του Αγίου κλάπηκε από την Τουρκοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη με την βοήθεια ντόπιου Χριστιανού, ο οποίος πληρώθηκε αδρότατα από τις Βενετικές Αρχές. Η Κάρα έφθασε στη Βενετία την 1η Μαρτίου 1627 μ.Χ. και κατατέθηκε στον Άγιο Μάρκο.