Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (401 ΓΣΝΑ) νοσηλεύονται ήδη οι δύο τραυματίες συμπατριώτες μας, οι οποίοι έφτασαν σήμερα στην Αθήνα μαζί με άλλους 16 Έλληνες από το Τζιμπουτί της Σομαλίας, προερχόμενοι από τη φλεγόμενη πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ, με ειδική πτήση ενός μεταφορικού αεροσκάφους C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ).
Ο ένας εκ των τραυματιών αυτών, ο ευρισκόμενος σε πιο ελαφρά κατάσταση, με κατάγματα στα δύο του πόδια, είχε περάσει από ένα πρώτο χειρουργείο σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας στο Τζιμπουτί, για «σταθεροποίηση» της καταστάσεώς του προκειμένου να μπορέσει να πετάξει με την πτήση επαναπατρισμού του στην Ελευσίνα.
Ο δεύτερος των τραυματιών, που ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση καθώς έφερε κοιλιακό τραύμα, που πάντα έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι εύκολο να δημιουργήσουν επιπλοκές, έφτασε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», με ειδική πτήση αεροσκάφους που είχε διαμορφωθεί σε MEDEVAC (=Medical Evacuation), δηλ. ένα αεροσκάφος με ειδική διαμόρφωση για τη μεταφορά και υποστήριξη εν πτήσει τραυματιών, όπου προσγειώθηκε περίπου μετά 30 λεπτά από την προσγείωση του C-27J στην Ελευσίνα!
Όπως τόνισε στη σύντομη δήλωσή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι δύο τραυματίες συμπατριώτες μας θα νοσηλευτούν στο 401 ΓΣΝΑ, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου έχουν εκπαίδευση και εμπειρία στην περίθαλψη τραυματιών με «πολεμικά τραύματα», ενώ οι συγγενείς τους, θα φιλοξενηθούν στους κοιτώνες τους για το διάστημα της νοσηλείας των τραυματιών, εφόσον δεν έχουν δηλώσει διαμονή στην Αθήνα. Ο Αρχηγός πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε λεπτομέρειες της αποστολής καθώς η όλη επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης στη δική του σύντομη δήλωση επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στο πλευρό των συμπατριωτών μας του Σουδάν και θα παραμείνει στο πλευρό τους μέχρι να περατωθεί η κρίση.
Δύο εκ των συμπατριωτών μας που έφτασαν στην Ελευσίνα, εμφανώς ταλαιπωρημένοι και συγκινημένοι, που η περιπέτειά τους έλαβε αίσιο πέρας, επισήμαναν τους κινδύνους που είχε η όλη αποστολή, ευχαριστώντας θερμότατα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και γενικότερα την ελληνική πολιτεία για την βοήθεια που τους πρόσφεραν, καθώς επίσης – ο ένας εξ αυτών – και τη γαλλική πρεσβεία στο Χαρτούμ, η οποία ήταν πολύ κοντά στην κατοικία του και από την πρώτη στιγμή προσέτρεξε σε αυτήν και έλαβε άμεση φιλοξενία, αυτός και η οικογένειά του.
Αξίζει να επισημανθούν δύο «λεπτομέρειες», που έχουν τη δική τους αξία και σημασία.
Πρώτο, την ώρα που από το Ασσουάν απογειωνόταν το C-27J της ΠΑ για την Ελευσίνα, από την τελευταία απογειωνόταν ένα δεύτερο αεροσκάφος του ίδιου τύπου με προορισμό το Ασσουάν για να αντικαταστήσει το πρώτο και να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως.
Δεύτερο, όλα τα αεροσκάφη μας, το ένα C-130H και τα δύο C-27J, συμμετέχουν στην αποστολή μεταφέροντας μαζί τους δύο πλήρη πληρώματα το καθένα, καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες και οι πτήσεις πολύωρες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αντικατάσταση τα πληρώματα μετά τη συμπλήρωση συγκεκριμένων – συνεχόμενων – ωρών πτήσεων το καθένα. Για παράδειγμα, το C-27J που προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στην Ελευσίνα, για την ολοκλήρωση της αποστολής του πραγματοποίησε πτήση συνολικής διάρκειας 16 ωρών, στα σκέλη Ασσουάν Αιγύπτου - Τζιμπουτί Σομαλίας - Ασσουάν - Ελευσίνα με δύο ενδιάμεσους ανεφοδιασμούς και έναν στο α/δ αναχωρήσεως.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στο Ασσουάν παρέμεινε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Χαρδαλιάς, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, λειτουργώντας ως «προωθημένος πολιτικός σύνδεσμος» (ας μας επιτραπεί η έκφραση), μεταξύ του διπλωματικού και στρατιωτικού ελληνικού κλιμακίου και των τοπικών αρχών, για οποιοδήποτε ζήτημα ήθελε προκύψει.