Της Δάφνης Γρηγοριαδη*
Πέντε χρεοκοπίες τραπεζών σε λιγότερο από ένα μήνα, έχει σημειώσει το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Η Silvergate, η Silicon Valley Bank, η Signature Bank, η First Republic και η Credit Suisse. Τώρα βλέπουμε την Deutsche Bank να κλυδωνίζεται, την μεγαλύτερη Γερμανική τράπεζα, η οποία συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης.
Η φύση των προβλημάτων που οδήγησαν στις χρεοκοπίες, διαφέρει, ωστόσο η αντίδραση των αγορών είναι η ίδια. Επιπροσθέτως, οι επιτοκιακές αυξήσεις, επιδείνωσαν τις όποιες αδυναμίες μπορεί να είχαν οι τράπεζες, φέρνοντας στην επιφάνεια τα “μαύρα” σημεία και άλλων τραπεζών.
Το κόστος ασφάλισης του χρέους της τράπεζας έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας εκτοξεύτηκε. Η Deutsche Bank σημείωσε πτώση καθώς οι κίνδυνοι αθέτησης συνεχίζουν να αυξάνονται μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων. H Deutsche Bank αποτελεί τον βασικό δανειστή της Γερμανικής οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να παραμένει η ισχυρότερη οικονομία στη ζώνη του ευρώ, παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες στον κλάδο της Βιομηχανίας.
To ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι εάν η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει τελειώσει ή εάν θα υπάρξει μετάδοση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι μέχρι τώρα καταρρεύσεις των τραπεζών αποτελούν μεμονωμένα περαστικά και δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Μολαταύτα, η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις καθώς εξακολουθεί να απέχει αρκετά ο πληθωρισμός από τον στόχο του 2%.
Είναι πιθανό σε περίπτωση κατάρρευσης της Deutsche Bank να ακολουθηθεί η ίδια συνταγή με αυτή της Credit Suisse. Η κεντρική τράπεζα δηλαδή, να αναγκαστεί να της χορηγήσει ρευστότητα, ωστόσο κάτι τέτοιο θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιος τέτοιος κίνδυνος, με την γερμανική κυβέρνηση να καθησυχάζει τους πολίτες. Η εκτόξευση των CDS ωστόσο, είναι απειλητική.
Από τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν επηρεάζεται μόνο η Deutsche Bank , αλλά οι γερμανικές τράπεζες στο σύνολό τους, καθώς τα επιτόκια κρατικών γερμανικών ομολόγων ήταν για χρόνια αρνητικά. Με τις αυξήσεις των επιτοκίων, τα ομόλογα αρνητικής απόδοσης χάνουν την αξία τους λογιστικά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν τα κρατήσει έως την λήξη τους αλλά χρειάζεται να τα πουλήσει, θα ζημιωθεί πραγματικά.
Τα καμπανάκια κινδύνου στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα επηρεάσουν τις γερμανικές επιχειρήσεις. Μάλιστα η Deutsche Bank έχει ιδιαίτερα “ανοίγματα” σε επιχειρηματικά δάνεια. Είναι πιθανό αν η κρίση της Deutsche Bank επηρεάσει τις υπόλοιπες τράπεζες της χώρας, να δυσκολέψει η παροχή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, θα επηρεαστούν οι μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις, αλλά θα υπάρξει αντίκτυπος και στην κατανάλωση των πολιτών λόγω της ενισχυμένης αβεβαιότητας, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το καλοκαίρι την τουριστική δαπάνη των Γερμανών πολιτών, για τους οποίους η Ελλάδα είναι δημοφιλής προορισμός.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια