Νέες πληροφορίες για την υπόθεση κατασκοπείας που αποκάλυψε η ΕΥΠ αναφορικά με την «Μαρία Τ.» και την ειδική κατηγορία κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals» βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημεριδας «Καθημερινή», η «Μαρία Τ.», από τον Ιανουάριο φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία.
Όσο βρισκόταν στην Αθήνα, ζούσε στο Παγκράτι και στην ίδια περιοχή διατηρούσε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σύζυγός της, ο οποίος επίσης φέρεται να είναι κατάσκοπος, έως τις αρχές του 2023 βρισκόταν στη Βραζιλία
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωστοποίησε την υπόθεση μέσω ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας τον τρόπο δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.
Ειδικότερα, η ΕΥΠ στην ανακοίνωση σημείωνε:
«Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A.S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”».
Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals“. Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει».
Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης συγκεκριμένων Υπηρεσιών, καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Μαρίας Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη, με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.
«Είναι προφανές ότι η δράση της «Μαρίας Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς, ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των δυτικών χωρών γενικότερα», σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΥΠ.
llegals, οι «παράνομοι»: Κατάσκοποι με βαθιά κάλυψη δυνητικά επικίνδυνοι
To πρόγραμμα των «παράνομων» της Ρωσίας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Πρόσφατα μάλιστα αποτέλεσε τη μαγιά για μια τηλεοπτική δραματοποίηση στην επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή The Americans. Το δίκτυο των παρανόμων θεωρείται πάντως ότι έχει αναβιώσει εσχάτως υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Δυτικοί ειδικοί λένε ότι παρά την προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία, ο αριθμός των παράνομων που λειτουργούν ανά πάσα στιγμή υπολογίζεται μεταξύ 10 και 30.
Μάλιστα συχνά αποτυγχάνουν να ανέλθουν σε θέσεις σημαντικής επιρροής.
Μια ομάδα 10 παρανόμων αποκαλύφθηκε από το FBI στις ΗΠΑ το 2010. Βρίσκονταν στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δεν είχαν κατάφερει να αποσπάσουν πληροφορίες χρήσιμες για τη Μόσχα.
Οι κατά καιρούς τρομερές προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε υψηλούς κύκλους χάραξης πολιτικής τους προσέφερεαν ακόμη και γραφικές φιγούρες σε κάποιες χώρες. Μία από αυτές ήταν η Άννα Τσάπμαν η οποία έγινε τόσο διασημότητα που μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης θρηνούσε για την αποχώρησή της και διερωτάτα εάν η πόλη μπορούσε να την κρατήσει.
Τελευταία υπόθεση σύλληψης «illegal» τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βαυαρία: Ο προπονητής
Σε άρθρο τους τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ΝΥΤ περιέγραφαν τη σύλληψη ενός illegal: Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα, μια συνοδεία οχημάτων ασφαλείας εισέβαλε σε μια ήσυχη γωνιά του Weilheim, μιας γραφικής βαυαρικής πόλης με παστέλ πλατείες και επιμελώς διατηρημένους λιθόστρωτους δρόμους. Ο στόχος τους φαινόταν τόσο λιτός όσο και το σκηνικό: ένας τοπικός προπονητής ποδοσφαίρου για παιδιά.
Τίποτα δεν ξεχώριζε σε εκείνον τον άνθρωπο, θυμούνται συνάδελφοι προπονητές. Δεν ήταν κοντός, αλλά όχι και ψηλός – φιλικός, αλλά ποτέ δεν ήθελε να συζητήσει τίποτα άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους του τον περιέγραφαν με μια κοινή επωδό: «τίποτε το αξιοσημείωτο».
Αυτό άλλαξε όταν έμαθαν ότι ο προπονητής είχε συλληφθεί με την κατηγορία της προδοσίας και της κατασκοπείας υπέρ της Ρωσία σε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην πρόσφατη γερμανική ιστορία.
Αυτό που αποκαλύφθηκε ήταν ότι ο προπονητής, ήταν ένας 52χρονος πρώην Γερμανός στρατιώτης που εργαζόταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND), ως διευθυντής τεχνικών αναγνωρίσεων: Την μονάδα δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την επιτήρηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Ως Ρώσος «τυφλοπόντικας«, θα είχε πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που θα συγκεντρώνονταν από τη στιγμή που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η σύλληψή του, σημειώθηκε ύστερα από έγινε μία καταιγίδα επιδρομών σε όλη την Ευρώπη που αποκάλυψαν «παράνομους» Ρώσους πράκτορες, σε Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία