Διεθνείς αγορές: Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στρέφεται η προσοχή

 
xrimatistirio

Ενημερώθηκε: 16/03/23 - 13:45

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν στη σημερινή συνεδρίαση, αν και συνεχίζει να επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια, ενώ η μετοχή της Credit Suisse σημείωσε άλμα μετά το «σωσίβιο» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας που καθησύχασε κάπως τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος στις 11:25 ώρα Ελλάδας, έχοντας σημειώσει νωρίτερα άνοδο έως 1,6%. Από την αρχή της εβδομάδας έχει υποχωρήσει σχεδόν 3%, καθώς η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank πυροδότησε ανησυχίες για κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα και οδήγησε σε περιδίνηση τις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,3% αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Η μετοχή της Credit Suisse, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής, ανέκαμψε, σημειώνοντας στην έναρξη των συναλλαγών άλμα άνω του 30%, αφού ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί 50 δισεκ. φράγκα από την ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Χθες, Τετάρτη, η μετοχή της κατέγραψε βουτιά 24% σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η SNB επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα παράσχει «ρευστότητα» στην τράπεζα.

«Φαίνεται να υπάρχει μια σανίδα σωτηρίας για την τράπεζα, που θα αποτρέψει άλλη μια στιγμή τύπου ΄’Lehman’, προς ανακούφιση των αγορών και των επενδυτών της Credit Suisse», σχολίασε η Βικτόρια Σκόλαρ, επικεφαλής επενδύσεων στην πλατφόρμα interactive investor. «Η τράπεζα που υπάρχει από το 1856 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης της ελβετικής οικονομίας, με την SNB ξεκάθαρα να κρίνει ότι η συστημική σπουδαιότητα της τράπεζας υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε επιχειρήματος περί ηθικού κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ένα τεστ για τους αξιωματούχους χάραξης πολιτικής που καλούνται να απαντήσουν στους αυξανόμενους φόβους για τις τράπεζες.

«Από τη μια πλευρά, έχουμε τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, τις οποίες η ΕΚΤ χρειάζεται να κατευνάσει με υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων και από την άλλη, έχουμε τώρα αυτή την πίεση στις τράπεζες λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων», δήλωσε η Ιπέκ Οζκαρντεσκάγια, αναλύτρια στην Swissquote Bank.

Ως πρόσφατα, η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική θεωρείτο λίγο ως πολύ δεδομένη. Όμως πλέον οι αγορές δεν αποκλείουν η αύξηση να είναι 25 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 16 μονάδες βάσης, στο 2,55%, έχοντας υποχωρήσει χθες κατά 54 μ.β., καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν κρατικά ομολόγα που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια» σε περιόδους αναταραχής στην αγορά.

Το ευρώ κατέγραψε νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 1,0612 δολάριο ενώ το ελβετικό φράγκο ήταν ενισχυμένο κατά 0,9%. Η προτίμηση των επενδυτών για τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’ συνέχιζε να προσφέρει στήριξη στο γεν που νωρίτερα σημείωσε άνοδο 0,4%.

Οι τιμές πετρελαίου επίσης ανέκτησαν μέρος του εδάφους που έχασαν, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό 15 μηνών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν νωρίτερα άνοδο κατά 60 σεντς ή 0,8% στα 74,29 δολάρια το βαρέλι ενώ τα futures του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυθήκαν στα 68,08 δολάρια το βαρέλι.

Χρ. Σταϊκούρας: Το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από 4 χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τις αναταραχές που βιώνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τις οποίες, όπως είπε, πυροδότησε κυρίως η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse.

Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου σχετικά με τη δημιουργία κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη για τον πληθυσμό, ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι:

-1ον: Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους με τη χρήση του προγράμματος "Ηρακλής", των οποίων οι εγγυήσεις δεν μπαίνουν στο δημόσιο χρέος - όπως με βεβαιότητα διάφορα πολιτικά κόμματα υποστήριζαν εδώ στη Βουλή - και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημείωσε μάλιστα ότι τον Ιούλιο του 2019 τα κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ήταν περίπου στο 44%. «Τα παραλάβαμε στο 44%, όσο τα παραδώσαμε τον Ιανουάριο του 2015. Σήμερα είναι στο 8,7%, (Δεκέμβριος 2022)».

-2ον: Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα τους μέσα από δύο πυλώνες, την αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις αγορές. «Να είμαστε συγκεκριμένοι: Οι καταθέσεις την τελευταία τετραετία έχουν αυξηθεί κατά 30% ή 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει ενισχυθεί με εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου δωδεκάμισι δισεκατομμυρίων ευρώ».

-3ον: Οι τράπεζες διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πιο υψηλά του ελάχιστου όρου. Το όριο αυτό είναι χαμηλό, σε σχέση με αυτό που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, που είναι 17,5%το Δεκέμβριο του '22, και

-4ον: Οι τράπεζες έχουν επανέλθει σε κερδοφορία μετά από μία σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, «όλα αυτά είναι θετικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι το τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από όταν πριν από τέσσερα χρόνια».

Παρόλα αυτά, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, «δεν χωράει εφησυχασμός. Οι αβεβαιότητες παγκοσμίως είναι πολλές και οι προκλήσεις, νέες και μεγάλες. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να μεριμνά για την διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, «όπως αποδεικνύεται από την παράθεση των στοιχείων που έχω κάνει ενδεικτικά, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχουμε κερδίσει ως Ελλάδα, όλοι μαζί συλλογικά, πολλές μάχες. Και μπορούμε να κερδίσουμε και την μάχη του εκσυγχρονισμού του κράτους με ψυχραιμία όμως, με αποφασιστικότητα και με δημιουργική δράση. Μπορούμε να αποκτήσουμε ένα καλύτερο κράτος με περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη αποτελεσματικότητα, και μεγαλύτερη διαφάνεια. Αλλά αυτό απαιτεί ευθύνη. Ατομική και συλλογική ευθύνη από όλους μας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ