Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα 24ωρα η τριεθνής συνεκπαίδευση χερσαίων δυνάμεων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το…Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή της ακριτικής Θράκης, με επίκεντρο το πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης, με την επωνυμία «Θρακική Συνεργασία ’23» (“Thracian Cooperation ’23”)!
Την είδηση, ως είδηση, πιθανόν θα την έχετε διαβάσει γιατί συνοδευόταν από εντυπωσιακές φωτογραφίες και δύο σχετικά βίντεο, αν και λόγω των ημερών στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να… «χάθηκε» κάπου μεταξύ τιμής λαγάνας και κεντρικής αγοράς και ψαραγοράς για ρεπορτάζ για την τιμή των βρώσιμων της Καθαράς Δευτέρας!
Υπό το πρίσμα αυτό έχει – πιστεύουμε – ενδιαφέρον να δούμε τη σημασία της προαναφερθείσας συνεκπαίδευσης για την Ελλάδα, τη Θράκη, τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τις δυνάμεις των φίλων χωρών, που συμμετείχαν σε αυτήν.
Αρχικά ας δούμε τα γενικά στοιχεία της άσκησης «Θρακική Συνεργασία ’23», που ήταν επιπέδου Ταξιαρχίας, πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων, με τη χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικής Εμπλοκής, στην οποία συμμετείχαν τμήματα από:
- Την XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΧΧV ΤΘΤ)
- Την XXI Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (XXI TΘΤ)
- Την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (7η Μ/Κ ΤΑΞ)
- Την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (31η Μ/Κ ΤΑΞ)
- Την 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (50η Μ/Κ ΤΑΞ)
- Την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία (71η A/M ΤΑΞ)
- Την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ)
- Τη 2nd Brigade Combat Team της φημισμένης 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Στρατού των ΗΠΑ.
- Τμήμα του Ισραηλινού Στρατού.
Η συνεκπαίδευση των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση έγινε πάνω σε αντικείμενα διεξαγωγής αεροκίνητων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους, τερματικής καθοδήγησης πυρών (JTAC) μαχητικών αεροσκαφών, εκτέλεση βολών από επιθετικά ελικόπτερα AH-64, πυρών πυροβολικού και αρμάτων μάχης, όπως και χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ).
Παράλληλα με την άσκηση που προαναφέραμε πραγματοποιήθηκε μία σειρά άλλων «επί μέρους» ασκήσεων που απλώθηκαν σε όλη τη Θράκη αλλά και στη Μακεδονία, όπως:
- Η «ΤΑΜΣ Διοικητικής Μέριμνας» στο πεδίο ασκήσεων «Αμπελώνα» Κομοτηνής, με αντικείμενα ανάπτυξης Κινητού Σημείου Εφοδιασμού Καυσίμων (ΚΣΕΦΚ) ελικοπτέρων και κινητού αρτοποιείου εκστρατείας,
- Σε αγώνα σε αστικό περιβάλλον στο πεδίο ασκήσεων της Ξάνθης και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αγώνα Κατοικηµένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Κιλκίς, σε αντικείμενα εκκαθάρισης οικίας, καταρρίχησης με τεχνικές fast-rope και rappel, βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και παροχής Α΄ ΒοηθειώνΠεδίου Μάχης,
- Στην εκπαίδευση Ισραηλινών αξιωματικών των Τεθωρακισμένων στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης «ΗΝΙΟΧΟΣ» των αρμάτων Leopard-2A6HEL.
- Σε αντικείμενα ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την εξουδετέρωση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανημάτων και μηχανισμών, καθώς και αυτοσχέδιων μηχανισμών στην Σχολή Μηχανικού.
- Επίδειξη σε αντικείμενα που αφορούν στην επιτήρηση και φύλαξη συνόρων στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, επί υποθετικού σεναρίου αποτροπής, με ανάπτυξη περιπόλων με στοιχεία στρατιωτικών σκύλων, ηλεκτροοπτικούς (Η/Ο) αισθητήρες και κάμερες.
Η παράθεση τόσο των δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία ’23» και στις υπόλοιπες συναφείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναφέρθηκαν, όσο και τα επί μέρους εκπαιδευτικά αντικείμενα στα οποία ασκήθηκαν Έλληνες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί, αναδεικνύουν τα εξής:
Πρώτο, την για πρώτη φορά παρουσία και εκπαίδευση Ισραηλινών ΧΕΡΣΑΙΩΝ δυνάμεων στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα είχαμε πολλές συμμετοχές πολεμικών σκαφών και πτητικών τους μέσων σε ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμικής Αεροπορία μας αντίστοιχα. Τώρα είχαμε και τον Ισραηλινό Στρατό και μάλιστα σε άσκηση με πολλά και σύνθετα σενάρια.
Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του Ισραηλινού Στρατού (και όχι μόνο) είναι το γεγονός ότι δεν διαθέτει «στρατηγικό βάθος» και δεν μπορεί να κάνει ασκήσεις όπως τις κάνουμε εδώ, λόγω περιορισμένου χώρου. Πέρσι οι Ισραηλινοί, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, είχαν στείλει δυνάμεις τους στο εξωτερικό, στην Κύπρο, όπου μεταφέρθηκαν με …ελληνικά αρματαγωγά, στο πλαίσιο της μεταλύτερης ασκήσεώς του, διάρκειας ενός μηνός, με πρόσκληση χιλιάδων εφέδρων, και αφού αντιμετώπισαν την «απειλή» (του σεναρίου) στο έδαφός τους, διενήργησαν – για πρώτη φορά – αμφίβια ενέργεια συνδυασμένη με αεραπόβαση στο έδαφος της Κύπρου, που προσομοίαζε άλλη «χώρα», προκειμένου έτσι να εξαλείψουν την «απειλή» στο έδαφός της και στη βάση της. Φέτος, αποφάσισαν και ήλθαν εδώ. Στη Θράκη για να συμμετάσχουν στη συνήθη – τα τελευταία χρόνια – ελληνοαμερικανική εκπαιδευτική δραστηριότητα «Θρακική Συνεργασία ‘23». Ασφαλώς ούτε «τυχαία», ούτε «συμπτωματικά», ούτε γιατί τους άρεσε η Θράκη!
Δεύτερο, η συνεκπαίδευση αυτή, και η παρουσία σε όλο το εύρος της Θράκης, αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων, εκτός φυσικά των ελληνικών, καταδεικνύει για πολλοστή φορά, τη στρατηγική σημασία της ακριτικής Θράκης στην εποχή μας, κάτι που αποτελεί ίσως και το πιο αποτελεσματικό «μέσο» για την προστασία της αλλά και την ευημερία της.
Τρίτο, η παροιμία είναι γνωστή: «Πήγαινε με έναν καλό για να γίνεις καλύτερος». Η συνεκπαίδευση των Ελλήνων στρατιωτικών σε τόσα εκπαιδευτικά αντικείμενα με τους καλύτερους και εμπειρότερους στον κόσμο, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει για εμάς, αφού για διάφορους λόγους – και ορθώς – δεν έχουμε την παραμικρή πολεμική εμπλοκή από το 1974 και εντεύθεν! Σε αντίθεση βεβαίως με τον τουρκικό Στρατό ο οποίος έχει τρομερή πολεμική εμπειρία από την εμπλοκή δεκάδων χιλιάδων στελεχών του σε κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ, στη Συρία αλλά και εναντίον των Κούρδων.
Εμείς δεν έχουμε τέτοια εμπειρία και είναι άριστη η (επιχειρησιακή) σκέψη και πρόθεση του ΓΕΕΘΑ να εκπαιδεύει όσο περισσότερο και όσο πιο συχνά μπορεί το προσωπικό του Στρατού μας και όχι μόνο αυτό των Ειδικών Δυνάμεων ή των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και αυτό των Ταγμάτων Υποστήριξης για τη ΔΜ (ανάπτυξη κινητών μαγειρείων, ανεφοδιασμός ελικοπτέρων στο πεδίο της μάχης κλπ), σε σενάρια μαχών σε κατοικημένες περιοχές, από αυτούς που ξέρουν και έχουν επιχειρήσει σε τέτοιες συνθήκες και περιβάλλοντα.
«Ιχνηλάτης»