"Καίγεται" η Ελλάδα για το προσφυγικό-Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

 
"Καίγεται" η Ελλάδα για το προσφυγικό-Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ενημερώθηκε: 20/10/16 - 17:32

Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής βρίσκονται οι «28», μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλεξης Τσίπρας, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το προσφυγικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και το σχέδιο για το Brexit.

Το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα, βρίσκεται στην κορυφή της σημερινής ατζέντας καθώς οι αρχηγοί θα εστιάσουν στην διαχείριση των ροών δια της σύναψης συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και διέλευσης τους στην Αφρική, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική η διαδικασία επιστροφής τους.

Με το τέλος της συζήτησης αναμένεται να αποφασιστεί η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος παροχής και εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μέσω μεταφοράς περισσότερου τεχνικά καταρτισμένου προσωπικού από άλλα κράτη της ΕΕ στα νησιά.

Οι δηλώσεις των ηγετών

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός». Ο Σουλτς συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, αν και αναμένεται η Μέι να μιλήσει στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τουσκ απέρριψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός εχθρικό κλίμα στη Σύνοδο και είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα. Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να καμφθούν οι βελγικές αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι το Brexit είναι μόνο μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος θα μπορέσει να δείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι με τη στήριξη της Ρωσίας είναι «απάνθρωπο».

Εάν η Τερέζα Μέι επιλέξει τη λογική του «σκληρού Brexit», τότε και οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό θα είναι επίσης σκληρές, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε ακόμη ότι, εάν η Ρωσία δεν τηρήσει την υπεσχημένη κατάπαυση του πυρός στο Χαλέπι, «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά».

Ως «σκληρό Brexit» αναφέρεται συνήθως μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία θα το έθετε εκτός ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, αλλά θα του έδινε πλήρη έλεγχο στα σύνορά του, ώστε να περιορίσει τη μετανάστευση στη Μεγάλη Βρετανία από τις χώρες της Ε.Ε.

Το «μαλακό Brexit» ερμηνεύεται αντίθετα ως παραμονή του Η.Β. στην ενιαία αγορά, αλλά με μικρή δυνατότητα να περιορίζει την εγκατάσταση και εργασία πολιτών των χωρών - μελών της Ε.Ε. στη Μεγάλη Βρετανία.

Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι δεν συμφωνεί με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.