Τι θα πει στη συνέντευξη Τύπου για την Οικονομία ο Μητσοτάκης - Ποια μέτρα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης μέχρι τις εκλογές

 
mitsotakis-SUNENTEUXI

Ενημερώθηκε: 23/01/23 - 08:02

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει στις 12:30 θεματική συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας. Θα απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλο το φάσμα που αφορά τις ήδη υπάρχουσες παρεμβάσεις ενισχύσεων και ελαφρύνσεων, ενώ και ενδέχεται να δώσει ένα στίγμα των νέων παρεμβάσεων.

Επιδίωξη του Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σημερινή πρώτη θεματική συνέντευξη στον δρόμο προς τις εκλογές με αντικείμενο την οικονομία, να αναδείξει την συνέπεια έργων και λόγων της κυβέρνησης όσον αφορά την μείωση φόρων και εισφορών -κεντρική προεκλογική δέσμευση του 2019- με την ταυτόχρονη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά την τελευταία τετραετία εν μέσω επάλληλων διεθνών κρίσεων.

Από την κυβέρνηση στέλνουν μήνυμα ότι η κορωνίδα των προεκλογικών δεσμεύσεων το 2019 ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η εκλογική μάχη θα κριθεί εν πολλοίς στον τομέα της οικονομίας και της ακρίβειας και το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να δώσει έμφαση στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είτε αυτά αφορούν τα μέτρα της πανδημίας για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη της εργασίας όσο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα για το επόμενο διάστημα.

Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθύνουν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Μείωση βαρών

Στην φαρέτρα της κυβέρνησης έχουν μπει μέτρα τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών. Ένα από τα μέτρα η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση το 2025. Δεν αποκλείεται και η πλήρης κατάργηση από το 2024, ενδεχομένως για ένα μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών. Ένα πρώτο βήμα έγινε από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απαλλαγή σε μόνιμη βάση, από το 2023, όσους προσλαμβάνουν κάθε χρόνο έναν επιπλέον υπάλληλο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κούρεμα ΦΠΑ

Υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.


Δώρο Πασχα

Στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα το Πάσχα, ανάλογο με την επιταγή ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Το «δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250 – 300 ευρώ θα αποτελεί μία «ανάσα» ειδικά για τους ευάλωτους και τους συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού.

Έξτρα παρεμβάσεις

Οι σημερινές τιμές επίσης αφήνουν περιθώρια για έξτρα παρεμβάσεις, καθώς τα 600 εκατ. ευρώ της «κάβας» ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη η ελληνική κυβέρνηση για έξτρα μέτρα μπορούν να διατεθούν προς άλλη αξιοποίηση. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να πέσει κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του 1,6% του ΑΕΠ για το 2022. Αυτό σημαίνει και καλύτερες επιδόσεις για το 2023, όπως επίσης και αν αυξηθεί το ΑΕΠ του 2022 από 5,6% (που εκτιμάται) σε 6%. Το επόμενο δίμηνο θα εισπραχθούν έσοδα τα οποία θα εγγραφούν στον περσινό προϋπολογισμό, όπως είναι τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος κλπ. Επίσης, αναμένεται η τελευταία δόση των ομολόγων ANFAs περί τα 600 εκατ. Ευρώ τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ