Η περίπτωση του θέματος της παρακολουθήσεως ή όχι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου είναι γνωστή. Δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε. Η εφημερίδα “Documento” με διαδοχικά της δημοσιεύματα υποστηρίζει ότι ο Αρχηγός παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, εν γνώσει της κυβέρνησης και επομένως και του Πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της με επίσημη «κυβερνητική διαρροή» μετά τη συνεδρίαση του τελευταίου ΚΥΣΕΑ – πιο επίσημη «διαρροή» δεν θα μπορούσε να γίνει – «ανακοίνωσε» ότι η θητεία του Αρχηγού θα παραταθεί για ένα ακόμα, τέταρτο και τελευταίο, έτος στο σημερινό του αξίωμα.
Η οριστική ανακοίνωση αναμένεται να γίνει για τυπικούς λόγους κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το 2023 στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Το θέμα είναι «απλό»:
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρακολουθείται και τον καλούν να παραιτηθεί «για λόγους ευθιξίας», ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν είναι να δημιουργήθει μείζον πολιτικό ζήτημα για να πληγεί η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει το αντίθετο και μάλιστα με επίσημη διαρροή της προαναγγέλλει την παράταση της θητείας του Αρχηγού.
Και ο Αρχηγός βρίσκεται στη μέση μιας πολιτικής αντιπαράθεσης που δεν πρέπει να τον αφορά!
Η θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά του οποιουδήποτε, είναι άλλη. Τελείως διαφορετική! Και από τα έως τώρα αποτελέσματα της τριετίας που πέρασε, ο νυν Αρχηγός φαίνεται ότι τα έχει πάει μια χαρά! Κανείς δεν έχει να του προσάψει το παραμικρό.
Ούτε έχουν αμφισβητηθεί οι ικανότητές του, ούτε κάνεις μπορεί να τον κατηγορήσει ότι έχει παίξει «παιχνίδια» σε μια περίοδο μεγάλων εξοπλιστικών αγορών!
Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει δημόσια «κυβερνητική διαρροή» ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στον Αρχηγό που παραμένει και για τέταρτο χρόνο!
Επομένως, τυπικά, πολιτικά και επιχειρησιακά θέμα Φλώρου δεν υπάρχει.
Πολύ περισσότερο με την τρέχουσα διεθνή κατάσταση στην περιοχή μας να είναι τόσο ρευστή, όσο είναι σήμερα!
Στις 5 Φεβρουαρίου πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.
Στις 18 Ιουνίου οι κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία.
Κάπου ενδιάμεσα θα έχουμε και επίσης κρίσιμες βουλευτικές εκλογές και στην Πατρίδα μας και μάλιστα με την ιδιαιτερότητα ότι θα έχουμε ένα μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση, με ό,τι αυτό σημαίνει (ή μπορεί να σημαίνει) στα ελληνοτουρκικά!
Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα έχουν τις προγραμματισμένες ετήσιες τακτικές και έκτακτες κρίσεις στις ηγεσίες των Κλάδων, όπου ως γνωστόν θα αποστρατευτούν «υποχρεωτικά» οι άκρως πετυχημένοι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, οι οποίοι αμφότεροι έχουν συμπληρώσει το ανώτατο όριο της τριετούς θητείας τους (τα δύο πρώτα χρόνια «κλειστά» και το τρίτο ως ετήσια παράταση). Στη θέση του θα παραμείνει μόνο ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος διανύει τον πρώτο χρόνο της διετούς «κλειστής» θητείας του, καθώς επελέγη για τη σημερινή θέση του πέρσι τον Φεβρουάριο!
Όταν λοιπόν γύρο μας, στην περιοχή μας, το αμέσως επόμενο εξάμηνοι έχουμε όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα να συμβούν σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, όταν έχουμε ακόμα σε εξέλιξη μία πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία εξ αιτίας της ρωσικής εισβολής στη χώρα, που διαρκεί ήδη πάνω από 10 μήνες, όταν στην Ελλάδα θα αλλάξουν υποχρεωτικά οι δύο από τους τρεις Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, ποιος εχέφρων Έλληνας, ποιο υπεύθυνο πολιτικό κόμμα της χώρας, ζητά ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ την περίοδο την παραίτηση ενός έμπειρου και πετυχημένου Αρχηγού, επειδή μία αντιπολιτευόμενη εφημερίδα και η Μείζονα Αντιπολίτευση για προφανείς προεκλογικούς λόγους, ζητούν την παραίτησή του για … «λόγους ευθιξίας»;
Ας είμαστε σοβαροί. Και αν δεν μπορούμε να είμαστε σοβαροί για λόγους… «ιδιοσυγκρασίας», ας είμαστε τουλάχιστον ρεαλιστές! Αυτό είναι ασύγκριτα πιο εύκολο αλλά το ίδιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό!