Εκοιμήθη μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές του μοναχισμού στη χώρα μας .Ο ηγούμενος και κτήτορας της Ιεράς Μονής Τατάρνας μακαριστός Δοσίθεος Κανέλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Ο Δοσίθεος με πληθωρικό και ουσιαστικό λόγο έφερνε την Εκκλησία και το μοναχισμό στο επίκεντρο, ενώ αναλάμβανε δράσεις που τον καθιστούσαν προσιτό.
O πατήρ Δοσίθεος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Από μικρή ηλικία ανδρώθηκε σε εκκλησιαστικό περιβάλλον και αφιερώθηκε στη λατρεία του μόνου αληθινού Θεού. Μυήθηκε στην τέχνη της ψαλμωδίας και της ευτάκτου επιτέλεσης των ιερών ακολουθιών από σοφούς εκκλησιαστικούς άνδρες. Το 1956, προσήλθε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Προυσού, και το 1959 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα Δοσίθεος.
Το 1961 χειροτονήθη διάκονος, το 1963 πρεσβύτερος λαμβάνοντας ταυτόχρονα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ευρυτανία. Το 1969 ανέλαβε την ηγουμενία της Ιεράς Μονής Τατάρνης, την οποία και ανοικοδόμησε εκ βάθρων. Έκτοτε, ανέπτυξε πλούσια πνευματική και ποιμαντική δράση, παραμένοντας συνειδητά μακριά από κοσμικές ενασχολήσεις και διεκδικήσεις. Είχε συγγράψει πολλά βιβλία, διάφορα άρθρα και πολλές μελέτες.
Ο π. Δοσίθεος αγαπούσε ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη, συνδέθηκε πνευματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, βοηθούσε την ομογένεια της Πόλης.
Στις εκδόσεις της μονής ξεχωρίζει η έκδοση του ηγουμένου , «Ὀψοποιῶν Μαγγανεῖαι, ἤγουν καλογηρική μαγειρική και ζαχαροπλαστική (17 ἐκδόσεις)
Στην συλλογή των εκδόσεων της Ιεράς Μονής Τατάρνης θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε και πονήματα του μοναχού Γερμανού του νεώτερου αδελφού της Μονής: Ιερά Ακολουθία Αγίου αποστόλου Στάχυος, Ιερά ασματική ακολουθία Ληστού του Ευγνώμονος, το Νέον Θεοτοκάριον, Ιερά ασματική ακολουθία Αθανασίου Αρχιεπισκόπου Τραπεζούντος (έκδοσις Ι.Μ. Δράμας), Ιεραί Ασματικαί Ακολουθίαι Γεωργίου του Ομολογητού του εν Δράμα (έκδοσις Ι.Μ. Σήψας)
Ιερά Μονή Τατάρνης
Το μοναστήρι της Τατάρνας (ή Τετάρνας) είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας δυτικά από το χωριό Τριπόταμος και πλησίον της παλιάς ιστορικής μονοκάμαρης γέφυρας με την ίδια ονομασία (Γέφυρα Τατάρνας) στον ποταμό Αχελώο. Το παλιό ιστορικό μοναστήρι δεν υπάρχει πια, όπως και η παλιά γέφυρα. Κατέρρευσε (το 1963) μετά από τους σεισμούς, που επακολούθησαν την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1111 και κατά τον 13ο αιώνα αναδείχθηκε με τη βοήθεια της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας. Για πρώτη φορά το όνομα Τατάρνα εμφανίστηκε το 1556 στο ιδρυτικό του μοναστηριού από τον ιδρυτή του μοναχό Δαβίδ. Τον ίδιο χρόνο, ο Πατριάρχης Διονύσιος Β΄ με σιγίλλιο του ανακηρύσσει τη Μονή Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Ο Καισάριος Δαπόντες (1713-1784) αναφέρει το μοναστήρι σ' ένα στιχούργημά του.
Το μοναστήρι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και υπέστη πολλές καταστροφές. Το 1823 κάηκε από τον Χουρσίτ Πασά. Παρά ταύτα το μοναστήρι επανακτίστηκε στα χρόνια του Όθωνα το 1841 με σχέδια του Βαυαρού μηχανικού Knocht. Μετά τους σεισμούς του 1963 και την καταστροφή της παλαιάς μονής, ανοικοδομήθηκε το 1969 το νέο μοναστήρι.
Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με παλιό κώδικα αναφέρεται: «Ετελειώθη ο πάνσεπτος και περίφημος ναός… του όντος εις τας όχθας του Αχελώου ποταμού, της επονομαζομένης Τετάρνης (έτ ξπη΄=1580) του μηνός Σεπτεμβρίου κθ΄, αρχιερατεύοντος Λιτζάς και Αγράφων κυρίου Γερμανού, ηγουμενεύοντος (του εκ) των αδελφών της μονής κυρίου Γαβριήλου…»
Στο μουσείο του μοναστηριού διασώζονται πολλά κειμήλια, όπως άμφια, ευαγγέλια, εικόνες και μεταξύ αυτών το καντήλι που πρόσφερε ο Κατσαντώνης (ηρωικός κλέφτης των Αγράφων και του Βάλτου), σε εκπλήρωση τάματος, όπως αναφέρεται και το δίστιχο.
Χίλια φλουριά ' χω στο Προυσσό και χίλια στ' Βαρετάδα και στης Τατάρνας τη Μονή ένα χρυσό καντήλι.
Ονομαζόμενη "σπηλιά του Κατσαντώνη" όπου σύμφωνα με τοπική παράδοση διέμεινε αρκετές ημέρες τραυματισμένος και κυνηγημένος από τους Τούρκους ο Κατσαντώνης, βρίσκεται σε δύσβατη μεριά του όρους Καλάνα στο Παλαιό Χαλκιόπουλο με πρόσβαση από την τοποθεσία Φορτοπός.