Γεραπετρίτης στον Guardian: Γίνονται προκαταρκτικές συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

 
Πάντα σύμφωνα με την βρετανική  εφημερίδα, «Η διαμάχη για τα μάρμαρα – που αφαιρέθηκαν υπό αμφισβητούμενες συνθήκες από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος ήταν πρεσβευτής την εποχή εκείνη στην Οθωμανική αυτοκρατορία, μέρος της οποίας ήταν τότε η σημερινή Ελλάδα – μαίνεται για περισσότερα από 200 χρόνια.  Το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε τις αρχαιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν 75 μέτρα από την αρχική ζωφόρο του Παρθενώνα, μήκους 160 μέτρων, το 1816, όταν, χρεοκοπημένος, απελπισμένος και ταλαιπωρημένος από τη σύφιλη, ο

Ενημερώθηκε: 03/12/22 - 23:21

Με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, αποκάλυψε ότι έχει συναντηθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ώστε να συζητήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian: «Αποκαλύψεις για τις διαπραγματεύσεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το Σάββατο από τα «Τα Νέα», τα οποία ανέφεραν ότι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχαν συναντήσει τον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων του Λονδίνου μόλις τη Δευτέρα».

«Άνθρωποι που γνωρίζουν από μέσα την υπόθεση στην Αθήνα περιέγραψαν το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε με λεπτομέρειες το πού διεξήχθησαν οι συνομιλίες, ως «όχι μόνο αξιόπιστο αλλά και ως πολύ συναρπαστικό», γράφει η βρετανική εφημερίδα και συνεχίζει: «”Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου”, δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας της χώρας Γιώργος Γεραπετρίτης. “Αυτή τη στιγμή, είναι προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν” [για να συζητήσουμε το θέμα]». Η είδηση ήρθε πέντε ημέρες αφότου ο Μητσοτάκης είπε σε ακροατήριο στο London School of Economics ότι “αισθανόταν” ότι σημειωνόταν πρόοδος στο θέμα και ότι ήταν δυνατή μια “win-win λύση”. “Είδαμε πρόοδο”, είπε ο Έλληνας ηγέτης, ο οποίος έχει θέσει την επανένωση των κλασικών αγαλμάτων με τα γλυπτά που έχουν παραμείνει στην Αθήνα πολιτιστική προτεραιότητα. “Αισθάνομαι μια ορμή”», αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Πάντα σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, «Η διαμάχη για τα μάρμαρα – που αφαιρέθηκαν υπό αμφισβητούμενες συνθήκες από τον Λόρδο Έλγιν, ο οποίος ήταν πρεσβευτής την εποχή εκείνη στην Οθωμανική αυτοκρατορία, μέρος της οποίας ήταν τότε η σημερινή Ελλάδα – μαίνεται για περισσότερα από 200 χρόνια. Το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε τις αρχαιότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν 75 μέτρα από την αρχική ζωφόρο του Παρθενώνα, μήκους 160 μέτρων, το 1816, όταν, χρεοκοπημένος, απελπισμένος και ταλαιπωρημένος από τη σύφιλη, ο διπλωμάτης αναγκάστηκε να τις αποχωριστεί.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ