Tα 8+1 λάθη του π. Αντωνίου

 
pateras_antonios_kivotos_kosmou

Ενημερώθηκε: 27/11/22 - 14:58

Oσο προχωρούν οι εξελίξεις και έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την διαβίωση των παιδιών στην "Κιβωτό του Κόσμου" και τη διαχείριση των οικονομικών της δομής, τόσο ειδικοί και μη, διαπιστώνουν σωρεία λαθών τα οποία έχουν σημαδέψει το κοινωνικό πρόσωπο της Εκκλησίας.

Κλουβιά, καμένα έγγραφα, δωρεές, και τοιχογραφίες - αγιογραφίες του π. Αντώνιου και της πρεσβυτέρας συνθέτουν μια αποκρουστική εικόνα που ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Ποια είναι τα λάθη, έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα:

- Ο π. Αντώνιος υιοθέτησε, όχι εσκεμμένα, την άποψη του λαού ότι η Εκκλησία παρουσιάζει κενά ως προς το κοινωνικό έργο και ότι οι όποιες προσπάθειές της δεν καταλήγουν στους πραγματικά πάσχοντες. Θέλησε να καλύψει με τον τρόπο του αυτό το κενό έχοντας ως άλλοθι το νέο έξω από τους κανόνες της Εκκλησίας στηριζόμενος στην αποδοχή του κόσμου, χωρίς να δει τις παγίδες.

- Κέρδισε γρήγορα την εύνοια των ΜΜΕ, χωρίς να εξετάσει οτι εκείνη την περίοδο αναζητούσαν διέξοδο προβάλλοντας κάθε τι διαφορετικό.

- Την περίοδο της μεγάλης κρίσης προσπάθησε να καλύψει, εκτός των κενών της Εκκλησίας αλλά και αυτό του κράτους σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δομές. Η δράση του χαιρετίστηκε από όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, και κυρίως από τους πλούσιους οι οποίοι είδαν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο -σταρ της φιλανθρωπίας. Του πρόσφεραν κάθε βοήθεια στο όνομα ...του έμπιστου ράσου. Και αυτή η εξέλιξη μοιραία τον κολάκεψε.

- Προσπάθησε να συνταιριάσει μεθόδους που αποδείχτηκαν αντιεκπαιδευτικές. Ηθελε να καλύψει το κενό των γονιών, της μόρφωσης, της εργασιακής ειδίκευσης, της ένταξης στην κοινωνία αγνοώντας τους ειδικούς. Όταν δε το έργο του υμνήθηκε από καλλιτέχνες, πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης, αντί να ανοίξει τις πύλες των δομών στον έλεγχο περιόρισε τους άμεσα εμπλεκόμενους σε συγγενείς και φίλους.

- Αρνήθηκε εποπτεία από την Αρχιεπισκοπή σε ό,τι αφορά την δομή της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας προσωπικό θέμα το έργο του. Στις υπόλοιπες δομές αγνόησε τους τοπικούς μητροπολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επενδύοντας σε ιδρύματα και οικονομικούς παράγοντες.

- Όταν οι δομές βρέθηκαν να στηρίζονται οικονομικά με δεκάδες εκατομμύρια, με δωρεές ακινήτων, τροφίμων, ρούχων κλπ, αντί να εξασφαλίσει τη διαφάνεια προσλαμβάνοντας ή αναθέτοντας σε αναγνωρισμένους περί των ελέγχων φορείς, αντί να συνεργαστεί για τη διαχείριση, ανέλαβε ο ίδιος τον ρόλο του θεολόγου, του πνευματικού, του λογιστή, του καθοδηγητή χωρίς να έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται παντού.

- Οι προσλήψεις που έκανε έχουν αμφισβητηθεί ως προς την επάρκειά τους, αν και θα μπορούσε να τις αναθέσει σε κάποιον επίσημο φορέα ώστε να μην επιφορτιστεί και με το δύσκολο έργο της επιλογής προσωπικού για τα παιδιά. Δεν επέτρεψε ποτέ ουσιαστικούς ελέγχους με αποτέλεσμα τα κακώς κείμενα να γιγαντώνονται και να εξελίσσονται σε ένα καθεστώς λειτουργίας χωρίς αρχή μέση και τέλος.

- Λόγω της εξασφαλισμένης προβολής του, νόμισε ότι έχει δημιουργήσει μια αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας. Αυτό μοιραία αποτέλεσε και την αφορμή για να μην βλέπουν το φως της δημοσιότητας φαινόμενα ασυδοσίας, κακοποίησης και συμπεριφορών που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα τέτοιων δομών.

- Ανάλαβε ακόμη και υιοθεσίες, όταν στις κρατικές δομές η διαδικασία είναι πολύπλοκη και στηρίζεται σε βασικές αρχές τις οποίες δεν ακολούθησε. Δέχτηκε στις δομές παιδιά που έφταναν ως εκεί με εισαγγελική εντολή, χωρίς να απαιτήσει, όπως αποδεικνύεται, την κρατική συνδρομή.

- Τέλος, εμπλέκοντας την μητέρα του και τη συζυγό του σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα μοιραία ένιωσε ανεξέλεγκτος αλλά ταυτόχρονα άρχισε να προκαλεί πολλά ερωτηματικά ως προς τη διαφάνεια αλλά και το όλο έργο που προσέφερε. Αντί να αποκλείσει από το Δ.Σ συγγενείς και φίλους εμπιστεύθηκε μόνο αυτούς. Ακόμη και να είχε να κάνει με αγίους, έπρεπε να γνωρίζει ότι "η γυναίκα του καίσαρα" έπρεπε να δείχνει και τίμια. Ενώ, αγνόησε την απλή λογική σύμφωνα με την οποία όποιος διαχειρίζεται εκατομμύρια θα πρέπει να είναι έτοιμος να λογοδοτεί ανά πάσα στιγμή και για το τελευταίο ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ