Το Ουκρανικό (εκκλησιαστικό ζήτημα) «θα είναι το πρώτο πρόβλημα, που θα βρει μπροστά του ο νέος Αρχιεπίσκοπος», σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο. «Το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας έγινε κακοκέφαλο και πονοκέφαλος για την Ορθοδοξία», υποστήριξε.
Επίσης εΕξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τον συμβούλεψε για τις Λειτουργίες στον Άγιο Μάμα και άφησε αιχμές κατά των Μητροπολιτών Λεμεσού Αθανασίου και Ταμασού Ησαΐα.
Μιλώντας στην μηνιαία Πνευματική Σύναξη στον ιερό ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στην κοινότητα Ακακίου της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, στην οποία οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον Μητροπολίτη αφορούσαν τις επικείμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο κ. Νεόφυτος είπε: «έγνοια μου είναι ο άγιος άνθρωπος ο Κιέβου Ονούφριος και οι Ιεροί Κανόνες».
Ο Μητροπολίτης Νεόφυτος, ο οποίος με τους επίσης υποψηφίους για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Λεμεσού Αθανάσιο και Ταμασού Ησαΐα (τώρα οι δύο τελευταίοι είναι «ήξεις αφήξεις» για το θέμα της Ουκρανίας), είπε:
«Προσκυνούμε την Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν σημαίνει πώς ότι αποφασίσει η Κωνσταντινούπολη είναι το σωστό και το δίκαιο».
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2020 οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Μόρφου, Κύκκου, Ταμασού και οι Επίσκοποι Αμαθούντος, Νεαπόλεως και Λήδρας μειοψήφησαν στην απόφαση (10 προς επτά) για την μνημόνευση του Κιέβου Επιφανίου από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χρυσόστομο Β΄. Το χειρότερο είναι ότι, έδειξαν περιφρόνηση στην απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου και ταυτίστηκαν με την θέση της Εκκλησίας Μόσχας.
Σε κάποιο σημείο ο κ. Νεόφυτος ανέφερε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον συμβούλεψε για τις Θείες Λειτουργίες στον Άγιο Μάμα. “Του είμαι ευγνώμων”, πρόσθεσε.
Ο Μητροπολίτης Μόρφου εκτίμησε ότι μέσα στην Άνοιξη “ελευθερωτές” Ρώσοι και Λευκορώσοι “θα μπουν στο Κίεβο και οι εναπομείναντες Ουκρανοί θα τους υποδεχθούν ως “ελευθερωτές” Και τότε που θα πάει ο Επιφάνιος;”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Μητροπολίτης Μόρφου, μεταξύ άλλων, είπε:
Ο λαός θα υποδείξει το τριπρόσωπο. Εκεί σταματά ο ρόλος του. Τον νέο Αρχιεπίσκοπο θα τον εκλέξει, με την χάρη του Αγίου Πνεύματος η Ιερά Σύνοδος. Μπορεί να μην εκλέξει τον καλύτερο, αλλά τον “καταλληλότερο υπό τις περιστάσεις”.
Λἐνε μερικοί ότι θα εκσυγχρονίσουν την Εκκλησία. Η Εκκλησία πρέπει να είναι αληθινή, τότε είναι σύγχρονη. Η Εκκλησία δεν είναι συσσίτια , σάντουϊτς και τις εστίες, αλλά για να συντηρήσει στον λαό την Ορθοδοξία της καθ’ ημάς Ανατολής, και το Ρωμαϊκό φρόνημα. Και ο Λεμεσού κάνει δουλειά, αλλά “εγώ έχω το θάρρος και το θράσος” να συγκρουστώ με τις εξουσίες.
Οι Καθολικοί δεν είναι Εκκλησία, αλλά ομολογία. Χωρίς να μετανοήσει ο Πάπας δεν θα πούθμε ότι είναι Εκκλησία. (σ.σ: Όμως στον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη, ο οποίος εγκρίθηκε παμψηφεί το 2010 (ο Μητροπολίτης Μόρφου ήταν πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής) στο άρθρο 7 εδάφιο 2 αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ιερά Σύνοδος «ρυθμίζει τις σχέσεις με τις ετερόδοξες Εκκλησίες».
*την Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, το 2016, στην οποία ο ίδιος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και οι Επίσκοποι Αμαθούντος , Νεαπόλεως και Λήδρας δεν υπέγραψαν το έγγραφο, που είχε συμφωνηθεί εντός της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος πρότεινε να να ξεσηκώσουν τον λαό στην Κύπρο. Όμως, αυτό δεν ήταν συνετό, διότι θα δημιουργείτο διάσπαση στην Εκκλησία του υπέδειξα”, λέει ο Μόρφου.