Η χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την ολοκλήρωση της πολυεθνικής άσκηση «Νηριίς-22», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «τυπική» αναγγελία όπου σημειώνονταν τα βασικά από δημοσιογραφικής πλευράς στοιχεία της είδησης. Πότε έγινε, που, ποιοι συμμετείχαν κλπ.
Αυτό όμως που δεν σημειωνόταν ήταν και το κατά την άποψή μας πιο σημαντικό. Αφορούσε δηλαδή την ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ από την άσκηση, στην οποία εκτός των άλλων συμμετείχαν και οι δύο ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο, η μία μάλιστα με Τούρκο Διοικητή, των…Τούρκων, εξαιτίας της συμμετοχής στην άσκηση της Κύπρου με την ιδιότητα του «παρατηρητή»! Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν η Τουρκία να αποχωρήσει από τη συνέχεια της ασκήσεως μονομερώς, ως χώρα, και όχι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που παρέμειναν και συνασκήθηκαν παρουσία της Κύπρου, γεγονός που συνιστά μία πολύ σημαντική επιτυχία της στρατιωτικής διπλωματίας και του ΓΕΕΘΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά
Η πολυεθνική άσκηση «Νηριίς’22» διεξήχθη το διάστημα 5-13 Νοεμβρίου 2022 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ, καθώς επίσης και της Μόνιμης ΝΑΤΟϊκής Ναυτικής Δύναμης 2 (SNMG-2) όπως και της Μόνιμης ΝΑΤΟϊκής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (SNMCMG-2) με ναυτικές μονάδες από Βέλγιο, Γερμανίας, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλίας, Ισπανίας, Τουρκίαςκαι Πορτογαλίας.
Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης με την ιδιότητα του «παρατηρητή» από Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Σαουδική Αραβία και Σλοβενία.
Λίγο πριν ξεκινήσει το καθαυτό σκέλος της άσκησης, η Τουρκία, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είχε (και εξακολουθεί βεβαίως να έχει και μετά την άσκηση) τη Διοίκηση της Αντιναρκικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ (SNMCMG-2) διατύπωσε «ενστάσεις» για τη συμμετοχή της Κύπρου με την ιδιότητα του «παρατηρητή» στην άσκηση, γιατί έτσι – σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα – «κινδύνευαν να διαρρεύσουν μυστικά του ΝΑΤΟ εκτός Συμμαχίας», όπως ήταν η επίσημη αιτιολογία.
Όπως ήταν επόμενο δημιουργήθηκε μία μικρή «αναστάτωση», καθώς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την έναρξη της άσκησης! Για το αίτημα αυτό μάλιστα, που έφτασε πολύ ψηλά, ενημερώθηκε και η ανώτατη Ναυτική Διοίκηση (NAVCOM) του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Βρετανία.
Όμως και η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση, έντονη και αποφασιστική σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως παρουσιάστηκαν μια σειρά από επιχειρήματα, που όπως αποδείχτηκε ήταν…πειστικά!• Πρώτο, ότι η Κύπρος, κράτος – μέλος της ΕΕ, μετέχει εδώ και χρόνια και μάλιστα ενεργά, στο μέτρο των δυνατοτήτων της βέβαια, σε όλους τους αμυντικούς θεσμούς της Ένωσης, όπου συνυπάρχουν και συνεργάζονται στενότατα, ΝΑΤΟϊκοί θεσμοί και χώρες, που είναι ταυτόχρονα και μέλη της ΕΕ, χωρίς – φυσικά – κανένα απολύτως πρόβλημα.• Δεύτερο, ότι το επικαλούμενο επιχείρημα από πλευράς των Τούρκων είναι σαθρό και έωλο, καθώς στην ίδια άσκηση, με την ίδια ακριβώς ιδιότητα του «παρατηρητή», συμμετέχουν και οι: Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά για καμία από αυτές η Τουρκία δεν εξέφρασε τις ίδιες ενστάσεις και φόβους, παρά ΜΟΝΟ για την Κύπρο.• Τρίτο (και ίσως πιο «πιστικό» από όλα), οι ίδιες οι ΗΠΑ – με τις αρμόδιες «υπηρεσίες» τους στο ΝΑΤΟ – εκφράστηκαν υπέρ της παραμονής της Κύπρου στην άσκηση και επομένως ΥΠΕΡ των ελληνικών θέσεων.
Συνέπεια όλων αυτών βέβαια ήταν η Άγκυρα «να βάλει την ουρά στα σκέλη», κατά το κοινώς λεγόμενο, και να αποφασίσει να αποχωρήσει μονομερώς ως χώρα. Ίσως να φοβήθηκε έτσι ότι η τυχόν παραμονή της στην άσκηση, έστω και κάτω από το ΝΑΤΟϊκό «καπέλο», θα σήμαινε μία έμμεση πλην σαφή διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κρατικής οντότητος, κάτι που δεν έχει κάνει ως σήμερα καθώς την αναγνωρίζει ως «ελληνοκυπριακή κοινότητα».
Έτσι λοιπόν, με όλα αυτά τα «παραλειπόμενα» της άσκησης «Νηριίς-22», είχαμε την παγκόσμια μοναδικότητα της αποχωρήσεως του ….Διοικητή από την Διοίκησή του, μέχρι να τελειώσει η άσκηση για να την…ξανα-αναλάβει! Και όλα αυτά σε…ΝΑΤΟϊκό επίπεδο!
Κλασική περίπτωση όπου όχι απλά έγινε «ρεζίλι των σκυλιών», αλλά και «ρεζίλι των …γαλόπουλων»!
«Ιχνηλάτης»