Εορτολόγιο-Βίοι αγίων: Σήμερα 9 Νοεμβρίου τιμάται οι μνήμη των αγίων :
Άγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως Αιγύπτου, Άγιοι Ονησιφόρος και Πορφύριος, Οσία Ματρώνα, Οσία Θεοκτίστη η Λέσβια, Αγίες Ευσταλία και Σωπάτρα, Όσιος Συμεών ο Μεταφραστής, Άγιος Αντώνιος, Άγιοι Χριστόφορος και Μαύρα, Άγιοι Ναρσής και Αρτέμωνας, Όσιος Ιωάννης ο Βραχύσωμος ή Κολοβός, Όσιος Ελλάδιος, Όσιοι Ευθύμιος και Νεόφυτος κτήτορες της Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, Όσιος Νικηφόρος «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
Γιορτάζουν οι: Νεκτάριος, Νεκταρία, Ελλάδιος, Θεόκτιστος, Θεοκτίστη, Μαύρος, Μαύρα, που γιορτάζουν επίσης στις 3 Μαΐου (Αγίας Μαύρας μάρτυρος)
Άγιος Νεκτάριος
Ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός, είναι άγιος του περασμένου αιώνα. της εκκλησίας Από τότε που έγινε Επίσκοπος δέχθηκε συκοφαντίες από κληρικούς που τον ανάγκασαν να φύγει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και να έρθει στην Ελλάδα όπου αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα. Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Θράκης και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και ευσεβείς. Η μητέρα του, του διάβαζε την Αγία Γραφή και το Ψαλτήρι. Στη μικρή ηλικία των 14 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε σκληρά. Έγινε δημοδιδάσκαλος στη Χίο, στο χωριό Λίθειο και είχε τον πόθο να γίνει μοναχός. Στις 7 Νοεμβρίου 1886 έγινε μοναχός στη Νέα Μονή Χίου και πήρε το όνομα Λάζαρος, ενώ όταν χειροτονήθηκε διάκονος έλαβε το όνομα Νεκτάριος. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος τον βοήθησε οικονομικά για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή και εν συνεχεία ο ίδιος Πατριάρχης τον πήρε στην Αλεξάνδρεια, όπου τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και αργότερα στις 15 Ιανουαρίου 1889 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Διετέλεσε ως Ιεροκήρυκας, Γραμματέας και Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νεκτάριος παρόλο τα αξιώματα που έλαβε, δεν έχασε την ταπεινότητά του, ακόμα και τον καιρό της ζήλιας και του φθόνου που δέχθηκε από τους κληρικούς τόσο της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας όσο και της Ελληνικής Εκκλησίας. Ο πόλεμος και η συκοφαντία των κληρικών τον εξουθένωσαν σε σημείο φτώχειας και δυστυχίας, διότι δεν έχει που να μείνει, δεν είχε που να Λειτουργήσει, δεν είχε που να πάει, δεν είχε μισθό, διότι οι συκοφαντίες συνεχίστηκαν και όταν έφτασε Ελλάδα, από τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κάποια στιγμή έγινε πλέον γνωστό στον κόσμο και στους πιστούς ότι οι συκοφαντίες αυτές του Αγίου Νεκταρίου προέρχονται από τους κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι πιστοί να στραφούν εναντίον τους. Ο Άγιος Νεκτάριος διετέλεσε διευθυντής στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών, όπου έβγαλε Αγίους μαθητές, όπως τον Άγιο Σάββα τον Καλύμνιο, τον Όσιο Φιλόθεο Ζερβάκο, τον Άγιο Γερβάσιο