Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στους Ταϊλανδέζους που θρηνούν τον βασιλιά τους (ΦΩΤΟ)

 
Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στους Ταϊλανδέζους που θρηνούν τον βασιλιά τους (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 14/10/16 - 17:14

Η σορός του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι μεταφέρθηκε σήμερα από το νοσοκομείο που πέθανε δια μέσου του ποταμού Τσάο Πράγια στο ανάκτορο στο κέντρο της παλιάς πόλης της Μπανγκόκ, ενώ δεκάδες χιλιάδες μαυροφορεμένοι Ταϊλανδέζοι κρατώντας φωτογραφίες και λουλούδια περίμεναν υπομονετικά σε όλο το μήκος της διαδρομής.

Μαζί τους στρατιώτες, ναυτικοί και αστυνομικοί γονάτιζαν και αυτοί την ώρα που η πομπή συνέχιζε την αργή πορεία της. Οι περισσότεροι έκλαιγαν και ύψωναν τα χέρια τους σε μια βουβή προσευχή.

Στην πομπή υπήρχε και ένα μικρό λεωφορείο, βαμμένο στο βασιλικό κίτρινο χρώμα, στο οποίο επέβαινε ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μάχα Βατζιραλόνγκορν. Μέσα στο ανάκτορο οι συγγενείς του βασιλιά θα ρίξουν νερό στα χέρια του όπως ορίζει η βουδιστική τελετή.

Ο 64χρονος διάδοχος δεν είναι τόσο αγαπητός, όσο ο πατέρας του και αυτό φοβίζει πολλούς. Βέβαια είναι ο μοναδικός γιος του Μπουμιμπόλ

Οι Ταϊλανδέζοι φορούν σκούρα χρώματα, οι ιστοσελίδες έγιναν ασπρόμαυρες και οι εφημερίδες δεν έχουν χρώματα, ακόμα και η αγγλόφωνη Nation. 'Ολες τους οι σελίδες έχουν αφιερώματα στη ζωή του Μπουμιμπόλ.

Ο πρωθυπουργός Πραγιούθ Τσαν-ότσα σε μήνυμά του ζήτησε από τον λαό να απέχει από κάθε εορταστική εκδήλωση για 30 ημέρες, ενώ το πένθος στον δημόσιο τομέα θα κρατήσει ένα χρόνο, με τους δημόσιους υπαλλήλους να φοράνε μαύρα.

Η κυβέρνηση δημιούργησε τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για να ξεπεράσουν οι Ταϊλανδοί την θλίψη τους.

Η σελίδα του Google της Ταϊλάνδης είναι φυσικά ασπρόμαυρη και όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, ακόμα και τα ξένα δορυφορικά όπως το BBC και το CNN μεταδίδουν προγράμματα βασιλικού περιεχομένου σε άσπρο-μαύρο.

Μέχρι να στεφθεί ο νέος βασιλιάς, χρέη αντιβασιλέα θα έχει ο 96χρονος Πρεμ Τινσουλανόντα, πρώην πρωθυπουργός και σύμβουλος του μονάρχη, εδώ και δεκαετίες.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή και το Φόρεϊν 'Οφις αποφάσισε όλες οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες. Επίσης κάλεσε τους 50.000 Βρετανούς που ζουν στην Ταϊλάνδη, αλλά και τους Βρετανούς τουρίστες να "συμπεριφέρονται με τον σεβασμό που αναλογεί στην περίσταση".

Και μετά το θάνατο του βασιλιά, τι;

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν εικασίες πως μετά τον θάνατο του βασιλιά το κράτος θα παραλύσει, αλλά η στρατιωτική χούντα που πήρε την εξουσία από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση το 2014 επισήμανε πως σκοπός της είναι η χώρα να παραμείνει "ανοικτή" και το κράτος να λειτουργεί κανονικά.

Οι περισσότεροι παρατηρητές αναμένουν βέβαια πως η περίοδος πένθους θα είναι μακρά, αλλά δεν θα επηρεάσει την κυβερνητική λειτουργία και τις επιχειρήσεις. Οι αρχές θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στο σεβασμό και το πρωτόκολλο και τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Μην ξεχνάμε πως η Ταϊλάνδη είναι ένας πυρήνας πολυεθνικών εταιριών και παράδεισος του διεθνούς τουρισμού.

Ο Πραγιούθ τόνισε πως η ασφάλεια προέχει και ζήτησε από τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Οι τράπεζες είναι ανοικτές. Το Χρηματιστήριο και το νόμισμα της Ταϊλάνδης παρέμειναν σταθερά, μετά την πτώση την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοινώθηκαν τα νέα για την άσχημη κατάσταση του βασιλιά.

Επίσης, η Ταϊλάνδη δεν είναι απόλυτη μοναρχία. Επισήμως ο θρόνος είναι πάνω από την πολιτική, εκτός από περιόδους σημαντικής εθνικής κρίσης, πρακτικά όμως ο βασιλιάς θεωρείται ως η απόλυτη πηγή εξουσίας για τον στρατό, την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας.

"Ο θάνατος του βασιλιά Μπουμιμπόλ είναι ένα ορόσημο στην πολιτική σκηνή της Ταϊλάνδης που θα έχει επιπτώσεις στην σταθερότητα της χώρας. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ταϊλανδέζων δεν γνωρίζουν άλλον βασιλιά και το πιο σημαντικό γνωρίζουν μόνο τη μοναρχία σαν έναν ιερό θεσμό που έχει διαποτίσει εδώ και δεκαετίες την πολιτική και την κοινωνία", είναι η άποψη του Τομ Πεπίνσκι, ειδικού σε θέματα νοτιοανατολικής Ασίας στο πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Και τέλος μια άλλη διάσταση, ίσως η σημαντικότερη: η τεράστια βασιλική περιουσία, δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων! Για όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο θα γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη της Λέστερ, της φετινής πρωταθλήτριας της Premier League. O Βισάι Στριβανταναμπράβχα και η εταιρία του King Power έχουν τιμηθεί στο παρελθόν με το Βσιλικό Βραβείο που μεταφράζεται σε πολλά εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης:

Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι: 'Ενας βασιλιάς διαφορετικός από τους άλλους

Πένθος στην Ταϊλάνδη-Απεβίωσε ο βασιλιάς της χώρας, Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι (BINTEO)