Η Γαλλία στέλνει και πάλι στα ελληνικά νερά το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ, μετά την «αστραπή» του Γαλλικού Ναυτικού, το τύπου Μιστράλ πλοίο αποβατικών επιχειρήσεων Τονέρ, που βρέθηκε στην καρδιά του Αιγαίου και αποβίβασε στελέχη ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών στον Άγιο Ευστράτιο και στην Σκύρο στο πλαίσιο της άσκησης «Αργώ 22».
Το γιγαντιαίο αεροπλανοφόρο, από το οποίο απονηώνονται Rafale Μ του Marine Nationale, ιπτάμενα ραντάρ καθώς και ελικόπτερα, θα φτάσει νότια της Κρήτης το Νοέμβριο. Και ήδη οι αρμόδιοι κλάδοι του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχουν πιάσει δουλειά, με τα στελέχη τους να έχουν λάβει εντολή ώστε να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων.
Παράλληλα η Ελληνική πλευρά θα συζητήσει και για τον τρόπο ένταξης Ελληνικής φρεγάτας στην ισχυρή αρμάδα των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν και προστατεύουν το Ντε Γκολ.
Το αεροπλανοφόρο μετά τις κοινές ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα βάλει ρότα για τον Ινδικό Ωκεανό στο πλαίσιο της διαρκούς παρουσίας της Γαλλίας σε περιοχές που η ίδια έχει συμφέροντα, αλλά και σ’ έναν διαρκή συμμαχικό αγώνα που γίνεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας η οποία βρίσκει διαύλους δια της θαλάσσιας οδού.
Το Γαλλικό αεροπλανοφόρο είναι η δεύτερη φορά εντός της χρονιάς που θα βρεθεί στα Ελληνικά νερά, δείγμα της υγειούς και πολυποίκιλης συνεργασίας που έχουν αναπτύξει Αθήνα και Παρίσι η οποία επισφραγίστηκε γι’ ακόμη μια φορά μέσω των δηλώσεων που έγιναν στο Ελιζέ από τον Εμ. Μακρόν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και σ’ ότι αφορά τα Γαλλικά Rafale M, της ναυτικής έκδοσης δηλαδή, οι πιλότοι τους θα βρεθούν και πάλι εντός του FIR Αθηνών, ενός γνώριμου πλέον γι’ αυτούς εναέριου χώρου που έχουν πετάξει αρκετές φορές, κυρίως από το 2020, όταν η Ελληνογαλλική επαφή αναπτύχθηκε περαιτέρω σε πολιτικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.
Πάντως στο πλαίσιο του σχεδιασμού των ασκήσεων κι από την στιγμή που η 332 Μοίρα έχει λάβει το πράσινο φως ως πλήρως επιχειρησιακή, δεν αποκλείεται να υπάρξει αεροπορικός σχηματισμός από Ελληνικές και Γαλλικές «ριπές ανέμου».
Άλλωστε σε αεροπορικό επίπεδο τα «γεράκια» της 340 Μοίρας Αλεπού εδώ και λίγες ώρες προσγειώθηκαν και πάλι στην βάση τους στην Κρήτη μιας και 44 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Μοίρας, με μια τετράδα Ελληνικών F-16 Block 52 plusβρίσκονταν στην αεροπορική βάση του Μοντ Ντε Μαρσάν στη δυτική Γαλλία στο πλαίσιο της άσκησης «Βόλφα 22».
Οι εικόνες που αποδέσμευσε η Πολεμική Αεροπορία, μέσω του ΓΕΕΘΑ εντυπωσιάζουν και παράλληλα φανερώνουν πως η συγκεκριμένη άσκηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διευρύνθηκε κατά πολύ, γινόμενη κατά μια έννοια ο Γαλλικός «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή 60 μαχητικών αεροσκαφών από 8 διαφορετικές χώρες.
Στρατιωτικοί κύκλοι, πάντως, έχουν επισημάνει πως δεν είναι καθόλου τυχαίες αυτές οι εκπαιδεύσεις η οποίες αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διότι το αεροπλανοφόρο θα διατηρηθεί για ορισμένες ημέρες στα πάντα ταραγμένα νερά της Μεσογείου.
Και τα νερά αυτά παραμένουν ταραγμένα στην δική μας περιοχή λόγω των αυτοκρατορικών τάσεων στις οποίες έχει περιέλθει η γείτονα η οποία με κάθε τρόπο προσπαθεί και να τις αναδείξει αλλά και πολλές φορές επιχειρεί να τις επιβάλει, βρίσκοντας πάντα απέναντί της τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο βεβαίως και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως τους ιπταμένους των μαχητικών αεροσκαφών αλλά και τα πληρώματα των πλοίων του στόλου.
Πάντως η εκπαίδευση με τους Γάλλους και το Σαρλ Ντε Γκολ φαίνεται πως έρχεται μετά από μια σειρά ασκήσεων, με το 100.000 τόνων Αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους αλλά και την διευρυμένη πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα» όπου εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο την Αίγυπτο, μέρος θα λάβει και η Σαουδική Αραβία με μαχητικά αεροσκάφη κι όχι μόνο.