Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να δεχθεί την καθυστέρηση μέρους των πληρωμών της Άγκυρας για φυσικό αέριο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και επικαλείται το Bloomberg, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να μετριάσει την οικονομική ζημιά από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.
Ο κρατικός εισαγωγέας ενέργειας της Τουρκίας Botas, επιδιώκει να αναβάλει ορισμένες από τις πληρωμές για το 2024, σύμφωνα με ένα από τα άτομα, που μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι συζητήσεις για την πληρωμή είναι ιδιωτικές. Οι συνομιλίες έρχονται μετά από μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που επιτρέπει στην Botas να πληρώνει το 25% των υποχρεώσεών της σε ρούβλια αντί σε δολάρια.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι τελευταίες συνομιλίες θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου. Η Botas και η Gazprom, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Τουρκία δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στη ρωσική εταιρεία, η οποία δεν θα συζητήσει την αναβολή έως ότου λάβει μια προσφορά, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη θέση της Gazprom.
Η μεγάλη εξάρτηση της Τουρκίας από την εισαγόμενη ενέργεια έχει αυξήσει την πίεση στο νόμισμα και τον προϋπολογισμό της. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 28% έναντι του δολαρίου το 2022, η μεγαλύτερη υποτίμηση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής, και το εμπορικό της έλλειμμα αυξήθηκε κατά 300% μέσα σε έναν χρόνο Συγκεκριμενα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021, άγγιξε τα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο το 2022
Οι σχέσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Μπαϊρακτάρ), έχουν εκνευρίσει τη Μόσχα. Ωστόσο, η Άγκυρα παραμένει βασικός εταίρος για τη Ρωσία, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις μπλοκάρουν άλλους δρόμους για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επενδύσεις σχολιάζει το Bloomberg.
Ο Ερντογάν είπε τον περασμένο μήνα ότι είχε συζητήσει για τις τιμές του φυσικού αερίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ήλπιζε να λάβει έκπτωση.
To παράδειγμα της Ουγγαρίας
Η Ουγγαρία, ένα από τα κράτη της ΕΕ που εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Gazprom θα της επιτρέψει να καθυστερήσει τις πληρωμές για το φυσικό αέριο που επίκεινται για τους επόμενους έξι μήνες. Η συμφωνία έδωσε στο νόμισμα της Ουγγαρίας μια «προστατευτική ομπρέλα», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάρτον Νάγκι, υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.