Τουρκία – Λιβύη: Παρεξηγήσεις και νευρικότητα στη συνέντευξη Τύπου Τσαβούσογλου – Μανγκούζ

 
λιβυη

Ενημερώθηκε: 03/10/22 - 18:52

Παρεξηγήσεις» σχετικά με τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου  με τη Λίβυα ομόλογό του, Νετζλά Μανγκούζ, μετά την υπογραφή της «συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες».

Ξεκινώντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπογράψαμε δυο συμφωνίες. Για τους υδρογονάνθρακες, τις περιοχές του πρωτοκόλλου και το μνημόνιο συνεργασίας. Οι συνεργάτες μας συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις πάνω σε αυτό. Σήμερα θα έχουμε επιστρέψει και με μια συμφωνία για το αέριο. Όμως υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και προσχέδια και συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις μας με εποικοδομητικό τρόπο». 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, τόνισε επίσης ότι «το μνημόνιο για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης, το οποίο έχουμε υπογράψει, προστατεύει τα κοινά μας συμφέροντα. Είναι μια συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα του λαού της Λιβύης και της Λιβής, όπως και του τουρκικού λαού και της Τουρκίας».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νετζλά Μανγκούζ, σημείωσε ότι «τo μνημόνιο συνεννόησης για το αέριο είναι ένα τεχνικό μνημόνιο και δεν έχουμε εξετάσει μέχρι στιγμής τους όρους του. Θα υπογραφεί από τους υπουργούς Ενέργειας. Δεν έχουμε τις λεπτομέρειες. Όμως θα είναι προς το συμφέρον των δυο λαών, και στην παρούσα φάση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων.

Αναφερόμενη στον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, δήλωσε ότι το σχετικό μνημόνιο συνεννόησης δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένονται οι διαδικασίες επαλήθευσης από τον ΟΗΕ». «Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, θα μπορεί να επωφεληθεί από αυτήν προς το συμφέρον και των δύο χωρών», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για τεχνικό ζήτημα και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε, στοχεύει στη συνεργασία τουρκικών και λιβυκών εταιρειών, με τη νοοτροπία καζαν καζαν (win-win) για ερεύνα, γεώτρηση, τόσο στην ξηρά όσο στη θάλασσα και στα πεδία θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Σημείωσε επίσης ότι η «συμφωνία για το φυσικό αέριο αυτή τη στιγμή είναι σε διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο υπουργείων ενέργειας» και δήλωσε ότι το περιεχόμενό της θα ανακοινωθεί «μετά την υπογραφή, μόλις ολοκληρωθεί». «Θα είναι μια συμφωνία, η οποία στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα φυσικού αερίου», ανέφερε.

Σχετικά με το ζήτημα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα η ΥΠΕΞ της Λιβύης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως υπήρξε «παρεξήγηση» και πρόσθεσε: «Είναι μια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Και είναι μια συμφωνία σε ισχύ. Επιπλέον, τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι έχουμε υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης αυτής της συμφωνίας».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η χώρα του έχει καταγράψει τα όρια της υφαλοκρηπίδας της και τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης της στον ΟΗΕ τώρα και αυτό που μένει είναι να καθορίσει η Λιβύη τη δική της υφαλοκρηπίδα τις δικές της περιοχές θαλάσσιας ευθύνης και να τις καταγράψει στον ΟΗΕ.

Αμέσως τον λόγο πήρε η Λίβυα ΥΠΕΞ, η οποία τόνισε: «Ίσως υπήρξε και παρερμηνεία, εννοούσα εγγραφή και όχι επικύρωση. Εγγραφή απο τη Λιβύη».

Θέλοντας να στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως «οι τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που έχουν υπογράψει δυο κυρίαρχα κράτη». «Δεν έχει σημασία το τι σκέφτονται. Εμείς το μόνο που κοιτάμε είναι αν οι συμφωνίες που υπογράψαμε είναι προς όφελος των λαών μας», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα του θα είναι ικανοποιημένη με την «ανάπτυξη σχέσεων της Λιβύης με τρίτες χώρες», προειδοποίησε «εκείνες τις χώρες» ωστόσο «να μην ξεχάσουν πως η Λιβύη είναι ένα ανεξάρτητο κράτος» και τις κάλεσε να «σταματήσουν να εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της με αρνητικό τρόπο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ