Αντιδράσεις προκάλεσαν στη Λευκωσία οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, περί τελευταίας ευκαιρίας για λύση στο Κυπριακό. Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιου είδους προσεγγίσεις περί τελευταίας ευκαιρίας δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στον διάλογο που διεξάγεται».
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως τέτοιες αναφορές δεν λειτούργησαν βοηθητικά, ούτε στη διαδικασία, ούτε στον τρόπο αντιμετώπισης, από πλευράς των πολιτών, στο σχέδιο Ανάν, που τέθηκε στο δημοψήφισμα το 2004. Επισήμανε δε ότι όσο περνά ο καιρός, τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται και η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνεται πιο δύσκολη.
Εκείνο που έχει σημασία, υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να είναι συμβατό με το κεκτημένο.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε αρνητικότατη εξέλιξη τη συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές, αναφέροντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν προσφέρουν ούτε βοηθούν την διαδικασία.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη, «ενισχύει περισσότερο την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους».
Είτε θα εργαστούμε για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, υπέδειξε, είτε θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους Τουρκοκυπρίους θα είναι η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία.
Οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Την πεποίθηση πως «τώρα είναι η στιγμή της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος» και πως «αν αυτή η ευκαιρία χαθεί τότε δεν θα υπάρξει άλλη» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγνοουμένων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Την έκθεση φωτογραφίας "Under the Charub Trees" και την παρουσίαση του σχετικού βιβλίου The "missing lives of Cyprus", εγκαινίασαν από κοινού ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτζ.
«Η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των τραγικών γεγονότων που ακολούθησαν τη διαίρεση της νήσου, τα αναπάντητα ερωτήματα και το επίπονο παρελθόν, των οικογενειών των αγνοουμένων», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν. «Είναι τιμή για μένα να είμαι εδώ με τον Πρόεδρο Σουλτς και την Επιτροπή των Αγνοουμένων, είμαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής σε όσους βοηθούν χιλιάδες οικογένειες να ανακτήσουν ο,τι απέμεινε από τους αγαπημένους τους. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους επιστήμονες που εργάζονται με πνεύμα συνεργασίας, κάτι το οποίο με τροφοδοτεί με ελπίδα για τις συνομιλίες για την επανένωση», τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος Γιούνκερ.
Δήλωσε μάλιστα ότι υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι εργάζονται με κουράγιο και επιμονή, ευχαριστώντας παράλληλα και τον τρίτο παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία, τα Ηνωμένα Εθνη.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε πως αυτή είναι η στιγμή της επανένωσης και πως αν τη χάσουμε δεν θα υπάρξει άλλη. «Αυτή η γενιά» είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ, «πρέπει να λύσει αυτό που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες». «Σας ευχαριστώ για την επιμονή και το κουράγιο σας», κατέληξε ο Πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαιρετίζοντας την εναρκτήρια εκδήλωση τόνισε πως αποτελεί τιμή για τον ίδιο να είναι εκεί, πως η συμβολή του ΕΚ είναι «το ελάχιστο που μπορεί κανείς να κάνει για να υποστηρίξει την Επιτροπή Αγνοουμένων» και σημείωσε πως ο ίδιος ενεπνεύσθη από όσα είδε σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, όταν παρατήρησε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους επιστήμονες να εργάζονται από κοινού, «εν αρμονία και για ένα κοινό σκοπό».
Ο Πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι η δουλειά της Επιτροπής αναγνωρίζεται πλήρως από την ΕΕ η οποία θα συνεχίσει και να την στηρίζει. Επεσήμανε δε ότι υπάρχει και μία «προσωπική διάσταση στο επιστημονικό έργο το οποίο γίνεται», λέγοντας απευθυνόμενος στους επιστήμονες της Επιτροπής Αγνοουμένων πως «βοηθάτε στη διαλεύκανση προσωπικών τραγωδιών που έφερε η διαίρεση της νήσου, και στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος χτίζοντας από κοινού το μέλλον».
«Η παρουσία σας εδώ είναι ένα σημάδι συναίνεσης», είπε ο Μάρτιν Σουλτς καταλήγοντας πως η ΕΕ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την επανένωση της Κύπρου, πως ο ίδιος δεν πίστευε ποτέ ότι θα στεκόταν εδώ εκπρόσωπος της ενωμένης Γερμανίας και πως αν κάτι πέτυχε η Γερμανία μπορεί να το πετύχει και η Κύπρος.