Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) θα εξετάσει αίτημα ένταξης της Τουρκίας μόνο εφόσον η τελευταία αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RΙΑ.
Ο νέος αυτός οργανισμός, που ιδρύθηκε στη φερώνυμη κινεζική μεγαλούπολη, αποτελεί το πνευματικό τέκνο των προέδρων της ρωσίας και της Κίνας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ αντιστοίχως, και φαίνεται να προορίζεται για συνεργασία κρατών παρόμοια με το ψυχροπολεμικό Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Όπως δήλωσε ο Μπαχτιόρ Χακίμοφ, Επιτετραμμένος του Προέδρου της Ρωσίας για τις Υποθέσεις SCO και Γενικός Πρέσβης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στο RIA Novosti, o SCO θα εξετάσει την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στον σύνδεσμο μόλις φτάσει.
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος της Άγκυρας είναι η ένταξη στην SCO, ενώ ο ίδιος συμμετείχε στη σύνοδο του οργανισμού στο Ουζμπεκιστάν την περασμένη εβδομάδα ως προσκεκλημένος.
Σύμφωνα με τον κ. Χακίμοφ, η Τουρκία συμμετέχει εδώ και καιρό στις εργασίες της SCO ως εταίρος διαλόγου, αλλά συμμετέχει και σε ανταγωνιστικές πρακτικές εκδηλώσεις. «Εάν ληφθεί αίτηση, θα εξεταστεί προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτηση», δήλωσε ο πρέσβης του ρωσικού υπουργείου.
Στη συνέχεια έγινε σαφέστερος σχετικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: «Έχουμε κανονισμούς για την αποδοχή νέων μελών, οι οποίοι προβλέπουν μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της θέσης στην ευρασιατική περιοχή, της ενεργού διατήρησης διπλωματικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και πολιτιστικών δεσμών με τα κράτη μέλη της SCO, την απουσία συγκρούσεων και με τα δύο τα κράτη της SCO και τη μη εμπλοκή σε εξωτερικές συγκρούσεις, την απουσία κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , αλλά και τη μη συμμετοχή σε δραστηριότητες και μπλοκ εχθρικά ή στραμμένα κατά των μελών της SCO», πρόσθεσε ο κ. Χακίμοφ, για να σημειώσει ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ , το οποίο «ανακήρυξε τη Ρωσία όχι απλώς αντίπαλο, αλλά εχθρό νούμερο ένα». Ο κ. Χακίμοφ τόνισε επίσης ότι παρ’ όλες τις θετικές πτυχές που συνδέουν την Τουρκία και την SCO, υπάρχουν παράγοντες που θα μελετηθούν προσεκτικά.