Τα σχέδια της Ευρώπης για να αποφύγει το ενεργειακό χάος

 
ενεργειακο χαος

Ενημερώθηκε: 19/09/22 - 23:01

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν στη λήψη μέτρων για να αντιμετωπίσουν πιθανή έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα και βελτίωσαν τα δίκτυά τους με στόχο τον διαμοιρασμό ενέργειας, καθώς η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει μειωθεί σημαντικά.

Η Ισπανία εκπόνησε σχέδια, σύμφωνα με τα οποία οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα κλείνουν όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση, η Γαλλία τόνισε ότι ετοιμάζεται να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία από τον Οκτώβριο, ενώ το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει το μερίδιό της στον μεγαλύτερο όμιλο εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα, Uniper, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού της συστήματος.

Η Μόσχα έχει μειώσει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και έχει κλείσει τον αγωγό Nord Stream από τα τέλη Αυγούστου, από τον οποίο εφοδιάζεται η Γερμανία ασκώντας περαιτέρω πίεση στην οικονομία της. Η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σημαίνει ότι η κατάσταση όσον αφορά την αγορά φυσικού αερίου είναι «πολύ τεταμένη», σημειώνει σε έκθεσή της η Bundesbank, η οποία θεωρεί όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ακολουθήσει τροχιά συρρίκνωσης για «παρατεταμένη» περίοδο.

Εκτόξευση των τιμών

Η Ρωσία, η οποία προμήθευε το περίπου 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, έχει παγώσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη, επικαλούμενη την ύπαρξη προβλημάτων τεχνικής φύσεως τα οποία αποδίδει στις κυρώσεις της Δύσης. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή του έτους εν μέσω μείωσης των ρωσικών προμηθειών.

Η απότομη μείωση από την πλευρά της Ρωσίας στις εξαγωγές καυσίμων, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης, έσπρωξε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην αναζήτηση νέων ενεργειακών πόρων, αλλά και στο προχωρήσουν σε προειδοποιήσεις για διακοπές ηλεκτροδότησης.

Γερμανία: Φυσικό αέριο «με το δελτίο»

Η γερμανική οικονομία ήδη συρρικνώνεται και πιθανότατα η κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με την Bundesbank, η Γερμανία θα μπορούσε να αποφύγει την επίσημη παροχή φυσικού αερίου «με το δελτίο», ωστόσο, οι απαραίτητες μειώσεις στην κατανάλωση θα οδηγούσαν τις εταιρείες στον περιορισμό ή την παύση της παραγωγής.

Γαλλία: «Όχι» σε διακοπές φυσικού αερίου για νοικοκυριά

Στη Γαλλία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 Οκτωβρίου δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. «Το φυσικό αέριο (μέχρι τώρα) έρεε μόνο από τη Γερμανία στη Γαλλία, επομένως δεν διαθέταμε τα τεχνικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τις ροές, ενώ δεν είχαμε καν μέθοδο καθορισμού των τιμών», δήλωσε η επικεφαλής του CRE, Εμανουέλ Βαργκόν, στο ραδιόφωνο franceinfo.

Πλέον, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στη Γερμανία έως και 20 τεραβατώρες (TWh) αερίου από τα αποθέματά της τον χειμώνα – ποσότητα που αντιστοιχεί με περίπου το 2% των αναγκών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ενώ ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF δίνει μάχη με τον χρόνο για την επισκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση, η Εμανουέλ Βαργκόν ανακοίνωσε ότι μεταξύ των «έκτακτων» μέτρων που μπορεί ισχύσουν τους επόμενους μήνες είναι οι τοπικές διακοπές ρεύματος εάν ο χειμώνας είναι κρύος και τα σχέδια της EDF καθυστερήσουν, τόνισε η Εμανουέλ Βαργκόν. Υπογράμμισε ωστόσο πως «δεν θα σημειωθούν διακοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ».

Ισπανία: «Λουκέτο» σε ενεργοβόρες εταιρείες

Η Ισπανίδα υπουργός Βιομηχανίας Ρέγιες Μαρότο δήλωσε ότι η υποχρέωση των ενεργοβόρων εταιρειών να κλείνουν κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής της κατανάλωσης είναι μια επιλογή στο τραπέζι αυτόν τον χειμώνα, εάν χρειαστεί.

Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν σήμερα τέτοιες αναστολές λειτουργίας.

Η Ισπανία έχει καταλήξει στη μείωση κατανάλωσης αερίου 7% αυτόν τον χειμώνα, έναντι 15% άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ιβηρική χώρα δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τον χειμώνα, η θέρμανση σε όλους τους δημόσια προσβάσιμους χώρους στην Ισπανία θα περιορίζεται στους 19 βαθμούς. Επιπλέον, για να αποφευχθεί η κατασπατάληση ενέργειας, οι πόρτες εισόδου δεν μπορούν πλέον να παραμένουν ανοιχτές, όταν χρησιμοποιούνται οι μονάδες κλιματισμού ή η θέρμανση, όπως συνηθίζεται σε πολλά καταστήματα.

Δύσκολος χειμώνας και για τους Φινλανδούς

Και οι Φινλανδοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω πιθανής έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια του ηλεκτρικού δικτύου της Φινλανδίας, Fingrid.

Η Φινλανδία εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της και αντιμετωπίζει τη μείωση της ικανότητας εισαγωγής ενέργειας από τη Σουηδία λόγω της καθυστέρησης κατά δύο μήνες της επαναλειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα Ringhals 4.

«Ως αποτέλεσμα μεγάλης αβεβαιότητας, οι Φινλανδοί πρέπει να είναι έτοιμοι για διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω πιθανών ενεργειακών ελλείψεων τον προσεχή χειμώνα».

Η εταιρεία Karhu Voima Oy, τμήμα της KSS Energia, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέβαλε αίτημα για υπαγωγή στο πτωχευτικό δίκαιο εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που κατέστησε μη επικερδή την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι εξετάσθηκαν διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις, ανάμεσά τους και η συγχώνευσή της με τη μητρική εταιρεία, αλλά και αυτό κρίθηκε ότι δεν είναι αρκετό.

«Λόγω των προβλέψεων για υψηλή τιμή της ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, δεν συντρέχουν οι συνθήκες για την συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Όλι-Πέκα Ραντάλα, διευθύνων σύμβουλος της Karhu Voima Oy. «Η κατάθεση αίτησης πτώχευσης ήταν η αναπόφευκτη λύση».

Σε υψηλό οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα

Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη το 2022 πιθανότατα θα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας τετραετίας και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος, δήλωσαν αναλυτές τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας την έκταση της ενεργειακής κρίσης μετά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές θερμικού άνθρακα φέτος θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με την Noble Resources International Pte Ltd, ενώ ο οργανισμός τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus αναμένει ότι οι αποστολές θα φτάσουν σε υψηλό τετραετίας. «Η Ευρώπη πηγαίνει πίσω στον χρόνο», δήλωσε ο Rodrigo Echeverri, επικεφαλής έρευνας στο Noble.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, πιεσμένες από τις προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και από τις ΗΠΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ