Και ενώ είναι συνεχής η μάχη με τις φλόγες σε Έβρο, Ηλεία, Λέσβο νέα μέτωπα προστίθενται σε διάφορες περιοχές της χώρας που απαιτούν παρέμβαση επίγειων και εναέριών πυροσβεστικών δυνάμεων.
Πριν λίγο έγιναν γνωστές τρεις νέες εστίες φωτιάς σε Σκαραμαγκά, Ωρωπό και Αγία Γαλήνη Ωρωπού. Τρεις πυρκαγιές καίνε στη Χαλκιδική στη Χαλκιδική. Πυρκαγιά ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος Πέλλας.
Μόνο το τελευταίο τριήμερο κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 φωτιές σε όλη τη χώρα.
Αυτή την ώρα το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στη Δαδιά Έβρου, στα Κρέστενα Ηλείας και στη Λέσβο. Βελτιωμένη η κατάσταση στα Κρέστενα, καλύτερη η εικόνα στη Δαδιά, ενώ έχουμε αναζωπύρωση στο πύρινο μέτωπο στη νότια Λέσβο.
Δύσκολη μάχη στη Λέσβο
Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.
Επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος 6 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Καλύτερη η εικόνα στη Δαδιά
Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται και σήμερα στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, όπου για πέμπτη ημέρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Το βόρειο τμήμα προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας εξελίσσεται καλά, καθώς λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της, ενώ μικρή “βοήθεια” παρείχε η μικρής διάρκειας βροχόπτωση στην περιοχή. Το μέτωπο στο βορειοανατολικό τμήμα προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο επίσης βελτιώθηκε, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής. Βελτιωμένο είναι και το ανατολικό μέτωπο προς Λυκόφη.
Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Δεν έχει όμως θιχτεί η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Βελτιωμένη η κατάσταση στα Κρέστενα
Καλύτερη είναι πλέον η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας. Οι άνεμοι κόπασαν και πλέον έχουν μείνει διάσπαρτες εστίες.
Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία σε τρεις “γλώσσες”. Προς Γρύλλο η κατάσταση δεν κρίνεται ανησυχητική, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και την αντιμετωπίζουν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά μηχανήματα.
Επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε εκτάκτως στα Κρέστενα.
Τρεις πυρκαγιές στη Χαλκιδική
Με τη συνδρομή εναέριων μέσων και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το πρωί σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας Χαλκιδικής.
Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών.