Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Δεν θα θέσω σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας

 
O Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενημερώθηκε: 07/07/22 - 15:20

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του  στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ,  υπογραμμίζοντας ότι είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υποχρέωσή του είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και την κυβερνησιμότητα η οποία σήμερα είναι εξασφαλισμένη.

«Και αν έχω και κάποιο κόστος από αυτό, πολιτικό κόστος, γιατί θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα, δεν το έκρυψα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω, διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς. Να θέσω σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το "συμφέρον" της επανεκλογής μου» είπε. 

«Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την "βόμβα" -το τονίζω- της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι για την ΝΔ το κατάλληλο εκλογικό σύστημα είναι το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. «Και ότι μία αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και μια μονοκομματική κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει εξάλλου έμπρακτα. Αρκεί να κοιτάζατε χθες τα υπουργικά έδρανα, στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε για την κοινωνική πολιτική, θα διαπιστώνατε ότι βρίσκονταν στα υπουργικά έδρανα άνθρωποι οι οποίοι δεν προέρχονταν από τη Νέα Δημοκρατία και οι οποίοι προσφέρθηκαν και απεδέχθησαν την πρότασή μου να συμμετέχουν στο εκλογικό σχήμα» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι  στους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε  η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Αναφερόμενος στην πανδημία και την ενίσχυση του ΕΣΥ ο πρωθυπουργός είπε ότι η πανδημία ήταν μία κρίση η οποία  τον υποχρέωσε να επαναξιολογήσει πολλές από τις προτεραιότητές του. «Ανέδειξε κρυφές δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε και τις φανερές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και αν κάτι έμαθα από την πανδημία, είναι ότι δεν αρκεί να δίνουμε μόνο πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στα νοσοκομεία μας και στον εκσυγχρονισμό τους, γιατί πρέπει να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή στα ζητήματα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης» είπε συμπληρώνοντας ότι δίνει προτεραιότητα και είναι ψηλά στην ιεραρχία του για την δεύτερη τετραετία στο νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν τον Μάρτιο είπε ότι ήταν μια συνάντηση η οποία έγινε σε καλό κλίμα. «Ήμουν όμως απολύτως σαφής με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο εξακολουθεί να υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχθώ μια επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατικοποίησή τους.  Ήμουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό και πάρα πολύ ξεκάθαρος» ανέφερε.

«Το γεγονός ότι συζητούν οι δυο χώρες μεταξύ τους δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να αξιοποιήσει το πλαίσιο των συμμαχιών της για να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια. Και βεβαίως και πήγα στην Αμερική και μίλησα στο Κογκρέσο. Έκανα μια ομιλία η οποία είχε ελάχιστες αναφορές στα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά τα ζητήματα αυτά προφανώς σε διμερές επίπεδο τα έθετα, θα τα θέτω και θα εξακολουθώ να τα θέτω, όπως τα θέτω και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι δημοσιονομικά δεν αντέχουμε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, και ότι  θα συνεχιστεί η στήριξη με την τιμή της βενζίνης. «Το Fuel Pass σημαίνει ότι για 60 λίτρα το μήνα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν πολύ χαμηλότερη τιμή τελικά στην αντλία, εμμέσως ή αμέσως. Αυτή είναι μια παρέμβαση στοχευμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος ο οποίος έχει εισόδημα 100 ή 150 χιλιάδες ευρώ και ο οποίος έχει τρία μεγάλα πολύ ενεργοβόρα αυτοκίνητα, πρέπει και ο ίδιος αυτός να καρπώνεται τα οφέλη από μία μείωση στον Ειδικό Φόρο» είπε σημειώνοντας ότι οι μειώσεις στον Ειδικό Φόρο και στο ΦΠΑ, εκεί που εφαρμόστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν δούλεψαν, γιατί το όφελος χάθηκε τελικά στην ίδια την αλυσίδα.

Τέλος για τους ελέγχους στην αγορά ο πρωθυπουργός  είπε ότι έχουν μπει πολλά πρόστιμα, τονίζοντας «θα είμαστε αμείλικτοι στις περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ειδικά καθώς τώρα μπαίνουμε στην υψηλή σαιζόν του τουρισμού, να είναι πολύ προσεκτικοί όλοι όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να μεταχειρίζονται εργαζόμενους στον τουρισμό χωρίς την αξιοπρέπεια που τους αναλογεί».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ