«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει», ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
«Σε καμία από πολλές συζητήσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και επισήμανε:
«Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη».
Σημείωσε επίσης ότι έχει συναντηθεί στο παρελθόν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα έχουν συνάντηση στο μέλλον, καθώς και ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα επαναληφθεί η ένταση του καλοκαιριού του 2020.
Το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.
Προφανώς υπάρχουν ευθύνες για το «Turkaegean»
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τον όρο «Turkaegean», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα εξαντληθούν τα νομικά περιθώρια. Ανέφερε επίσης ότι «προφανώς και υπάρχουν ευθύνες» για το ότι δεν υπήρξε νωρίτερα αντίδραση, ενώ τόνισε ότι «κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».