Αποχώρησαν από το Azovstal και οι 256 τελευταίοι Ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες.
Η ανακοίνωση για την πτώση του Azovstal, σημαίνει ουσιαστικά ότι η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ολοκληρωτικό ρωσικό έλεγχο.
Την αποχώρηση ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας, ενώ την επιβεβαίωσαν και οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για “παράδοση”.
Μάλιστα και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
«Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μια πόλης στην ανατολική Ουκρανία.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνει την αποχώρηση των μαχητών, με τη Ρωσία να λέει πως παραδόθηκαν.
The leaving of the military from .
Heroes ??
— NEXTA (@nexta_tv)
Footage of the surrender of Azov militants from .
— Central News (@Centerstrit)
Ukrainian troops reportedly leaving the Azovstal by Russian busses now.
By
— Illia Ponomarenko ?? (@IAPonomarenko)
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».
«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».
«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.