Η πιο ωραία συνταγή για εύκολα πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι, χωρίς αμμωνία και όλα τα μυστικά επιτυχίας.
Κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, δεν τα αλλάζω με τίποτα. Αφράτα, τραγανά, βουτυράτα και θεϊκά!
Υλικά
• 500 γρ. βούτυρο
• 500 γρ. ζάχαρη
• 3 ακέρωτα πορτοκάλια (ξύσμα)
• 2 βανίλιες
• 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
• 1 πρέζα/ες αλάτι
• 4 αυγά
• 120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
• 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
• 1350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
Εκτέλεση
Για να γίνουν τραγανά και αφράτα αυτά τα εύκολα κουλουράκια πασχαλινά με πορτοκάλι χωρίς αμμωνία, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
Στύβουμε τα πορτοκάλια στον στίφτη για τα κουλουράκια πασχαλινά.
Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Τα χτυπάμε για 6-7 λεπτά με το εξάρτημα ανάδευσης (αναδευτήρας Κ) ή με το σύρμα (φουέ).
Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι με το baking.
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20 λεπτά να σταθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
Πλάθουμε τα κουλουράκια πασχαλινά σε ότι σχήμα θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε τα κουλουράκια πασχαλινά της Αργυρώς για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.