Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος εξοπλισμού, από 25.000 στολές θωράκισης και κράνη μέχρι τουφέκια και χειροβομβίδες. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες αντιαρματικά όπλα καθώς και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.
Πέρα από το πυραυλικό σύστημα Javelin, μεταξύ των πιο ισχυρών όπλων βρίσκονται 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stringer, τα οποία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη σοβιετικών αεροσκαφών στο Αφγανιστάν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία 100 «τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα» – δηλαδή μικρά drones – τα οποία μπορούν πολλές φορές να χρησιμοποιηθούν με το χέρι και είναι αρκετά μικρά για να χωρούν σε σακίδια.
Οι στρατιώτες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την παρακολούθηση του πεδίου της μάχης ή, σε μερικές περιπτώσεις, για να επιτεθούν, κυρίως μέσω της δημιουργίας ιπτάμενων βομβών που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση στον στόχο τους.
Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν την περασμένη Τετάρτη, ανέβασε μόνο την περασμένη εβδομάδα σε 1 δισ. δολάρια το συνολικό ποσό της βοήθειας που δεσμεύθηκε να παράσχει ο αμερικανικός στρατός στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια τεράστια επιτάχυνση, συγκριτικά με τα 2,7 δισ. που χορηγήθηκαν από το 2014 έως τις αρχές του 2022.
Είναι μια «σημαντική εξέλιξη» και αντιμετωπίζει τις ελλείψεις του παρελθόντος, σύμφωνα με τον Τζον Χερμπστ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κίεβο.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι [ο Μπάιντεν] και οι συνεργάτες του ήταν πολύ επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία», ανέφερε o Χερμπστ. «Και έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την πίεση».
Τι σημαίνει αυτό για την άμυνα κατά της Ρωσίας;
Ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα αναφέρουν ότι τα αντιαρματικά όπλα από τις ΗΠΑ είναι εκείνα που πιθανόν να έχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής «είναι κυρίως μηχανοποιημένες δυνάμεις» – που σημαίνει θωρακισμένες πομπές – έτσι «το καλύτερο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να βγάλει [αυτά τα οχήματα] από τη μέση», ανέφερε ο πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Κρίστοφερ Μάγιερ.
Η Ουκρανία έχει λάβει αντιαρματικά συστήματα από πολλές χώρες, κάτι που τη βοηθά να αυξήσει την επικινδυνότητα των δυνάμεών της ενάντια στα ρωσικά οχήματα, είπε ο Μάγιερ.
«Εάν τους δώσεις μια σειρά από αντιαρματικά συστήματα, αυτό θα τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες να διεισδύσουν σε οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα θωράκισης κι αν έχει αυτό το τανκ», εξήγησε ο ίδιος.
Και παρ’ όλο που οι ισχυρισμοί τους δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι αξιοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τα όπλα αυτά. Όπως έχουν δηλώσει, μέχρι τις 16 Μαρτίου κατέστρεψαν πάνω από 400 τανκς και πάνω από 2.000 άλλα ρωσικά οχήματα.
Τα αντιαρματικά όπλα, ωστόσο, δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορία, η οποία εδώ και τρεις εβδομάδες επιτίθεται εναντίον στόχων σε ολόκληρη τη χώρα.
Το φορητό σύστημα Stringer που μπορεί να πυροδοτηθεί από τον ώμο, είναι το μόνο αντιαεροπορικό όπλο που περιλαμβάνεται στο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ.
Πηγή: BBC