Γυρίζουν την πλάτη στο Πατριαρχείο Μόσχας οι Ουκρανοί

 
Γυρίζουν την πλάτη στο Πατριαρχείο Μόσχας οι Ουκρανοί

Ενημερώθηκε: 06/03/22 - 14:48

Την ώρα που ο πόλεμος καταστρέφει εκατομμύρια ζωές, στην ουκρανική Εκκλησία καταγράφεται πλέον ένα νέο σχίσμα .Τουλάχιστον 15 μητροπολίτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας έχουν περάσει στην αντεπίθεση και δεν μνημονεύουν πλέον τον Πατριάρχη κ.Κύριλλο λόγω της εισβολής.

Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Κιέβου της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκαρνίας κ.Επιφάνιος μιλώντας στην ΕΡΤ κατήγγειλε οτι οτι Ρώσοι πράκτορες προσπάθησαν τρείς φορές να τον σκοτώσουν σε μια προσπάθεια να εμπλακεί και ο στρατός στο εκκλησιαστικό.

Όπως αποκάλυψε για τρεις νύχτες, έμπαιναν στο μοναστήρι Ρώσοι, “για να βρουν εμένα. Έχω ενημέρωση από ξένες υπηρεσίες, ότι είμαι στη λίστα στο Νο5 για να με σκοτώσουν”.

Την ίδια στιγμή τα δύο φιλορωσικά Πατριαρχεία Σερβίας και Αντιοχείας στηρίζουν έμμεσα την εισβολή καθώς οι όποιες προσευχές και εκκλήσεις για ειρήνη απευθύνονται στον Ονούφριου της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ωστόσο η στάση της ρωσικής Εκκλησίας λεχει απογοητεύσει τους υποστηρικτές της στην Ουκρανία με αποτέλεσμα ο μητροπολίτης Σούμι Ευλόγιος και άλλοι 14 επίσκοποι σταμάτησαν να μνημονεύουν τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.Π κ.Ευλόγιος με επιστολή του κάλεσε και τους κληρικούς της επαρχίας του να κάνουν το ίδιο.

Άμεση ήταν αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση :''Η διακοπή της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας σας, όχι για δογματικούς και κανονικούς λόγους, αλλά λόγω πολιτικών απόψεων και προτιμήσεων, αποτελεί σχίσμα για το οποίο ο καθένας που το διαπράττει θα απαντήσει ενώπιον του Θεού όχι μόνο στο μέλλοντα αιώνα, αλλά και στον παρόντα'' - αναφέρεται σε απαντητική επιστολή. Αξίζει να σημειωθεί οτι και ο μητροπολίτης Ουνούφριος έχει αποστασιοποιηθεί από την εισβολή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ειδικοί αναλυτές εκτιμούν οτι η Μόσχα επιδιώκει την απαλοιφή του σχίσματος και εκ νέου απορρόφηση της Ουκρανικής Εκκλησίας .

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Corriere della Sera η οποία σε άρθρο της αναφέρεται στο ομόδοξο Ελλήνων και Ρώσων αλλά και στο ιδιότυπο πόλεμο 'Εκκλησιών για κυριαρχία.

Ο αγγλικανός ιερέας και δημοσιογράφος Τζάιλς Φρέιζερ,εκτιμά οτι η εισβολή στην Ουκρανία αποσκοπεί και στη διατήρηση της ορθόδοξης ταυτότητας της Ρωσίας.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν όλα δείχνουν οτι το Φανάρι δεν θα προχωρήσει στην σύγκληση των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων η οποία ήταν να γίνει τη Μεγάλη εβδομάδα. Το Πατριαρχείο Μόσχας από την πλευρά του προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει την συνάντηση επιμένοντας στην πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο οποίος ζητά διάλογο.

Το περίεργο είναι οτι πέραν του Φαναρίου , του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκάθαρη αποδοκιμασία της εισβολής δεν έχουμε από πολλές

Εκκλησίες οι οποίες προσεύχονται μεν ,αλλά για την ειρήνη και τον διάλογο.Οι Πατριάρχες Αντιοχείας, Ιεροσολύμων και Σερβίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κρατούν πολιτική ίσων αποστάσεων. Προφανώς για να μην υπάρξουν πολιτικές ερμηνείες στις τοποθετήσεις τους. 'Ομως οι Ουκρανοί κληρικοί οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν με την Μόσχα βρέθηκαν σε μια νύχτα απέναντι. Όχι μόνο για την εισβολή αλλά και για το γεγονός οτι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με το ποιμνιό του το οποίο βλέπει πλέον τους Ρώσους ως εχθρούς .Δεν επιθυμούν επίσης να εμπλακούν σε μια διάδοχη κατάσταση και να υπηρετήσουν τη Μόσχα την ώρα που εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν υποστεί τις τραγικές συνέπειες του πολέμου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός οτι και στην Εκκλησία της Ελλάδος πολλοί μητροπολίτες κρατάνε αποστάσεις από την εισβολή , επιμένοντας στις ίσες αποστάσεις για λόγους που κάποιοι τις αποδίδουν στο ομόδοξο των λαών και κάποιοι άλλοι στην οικονομική στήριξη του έργου τους, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Όλα αυτά που συμβαίνουν μετά την εισβολή στα εσωτερικά των Εκκλησιών τα παρακολουθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο το επόμενο διάστημα θα αποφασίσει και τις κινήσεις του και αναμένεται να επανακαθορίσει τις θέσεις του σε ο,τι αφορά τις Εκκλησίες στα Βαλκάνια. Με την επόμενη μέρα στο χώρο των Εκκλησιών ασχολείται και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς η πολιτική έχει επηρεάσει δραματικά και τα ζητήματα της πίστεως.