Στην πιο επικίνδυνη φάση έχει μπει η ρωσο-ουκρανική κρίση, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Δηλώσεις δυσπιστίας, λεκτικά πυρά, επιστράτευση και εκκενώσεις περιοχών, δημιουργούνουν το έδαφος για μια γενικότερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιάννης Σουλιώτης, από τα περίχωρα της Μαριούπολης, από τις 4 τα ξημερώματα και για τις επόμενες δυο ώρες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί και σφοδρές συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής Ρωσίας – Ουκρανίας. Κάτοικοι από τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο σημείο της ανάφλεξης ανέφεραν ότι στη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκε να κατευθυνθούν στα υπόγεια των σπιτιών τους προκειμένου να προστατευτούν από τις βόμβες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί ο ουκρανικός στρατός υπήρξαν 19 επιθέσεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών προς θέσεις που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός στο Ντονέτσκ, στο Λουγκάνσκ και στον τομέα της Μαριούπολης κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα κι ένας στρατιώτης.
Όσο περνούν οι ώρες η κατάσταση στiς δύο περιοχές επιδεινώνεται. Σφοδρές εκρήξεις και πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων ακούγονται σε πολλά σημεία.
Και ενώ ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως ένας στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα από θραύσματα όλμου αργά το βράδυ δύο ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την πόλη του Λουγκάνσκ. Η πρώτη κοντά στον αγωγό πετρελαίου, που προμηθεύει χώρες της Ευρώπης με ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.
Με τις σειρήνες του πολέμου να ηχούν μέσα στην πόλη του Ντονιέτσκ οι ηγέτες των δύο επαρχιών διέταξαν την απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία.
Στον εν εξελίξει επικοινωνιακό πόλεμο, η Ουάσιγκτον προειδοποιεί εδώ κι εβδομάδες ότι η Μόσχα αναζητεί κάποιο πρόσχημα στα σύνορα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση και απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξιώσεις τις οποίες απορρίπτουν οι δυτικοί.
«Έτοιμη να εισβάλει» στην Ουκρανία είναι η Ρωσία, εκτιμά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
«Πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η ουκρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για σκηνοθετημένες ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και επισημαίνει πως «δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις».
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των περιοχών που έχουν αποσχισθεί και αυτονομηθεί υποστηρίζουν ότι το Κίεβο έχει παραβιάσει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και κάνει χρήση βαρέων όπλων, όπως όλμους.
Οι επικεφαλής των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ, υπέγραψαν διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση, εν μέσω έντασης και συνεχών αλληλοκατηγοριών.
Ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάντσκ Λεονίντ Πάσετσνικ ανακοίνωσε επιστράτευση και απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή.
Παράλληλα, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε πόλεμο με τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας, κήρυξε και αυτός «γενική κινητοποίηση».
Προειδοποίηση για «πρωτοφανείς» κυρώσεις στη Ρωσία
Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας, είπε.
«Εχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά. Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες», προειδοποίησε η Χάρις.
Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις Νατοϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Χάρις από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.
«Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις».
Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία. «Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους», σχολίασε η Χάρις.
Σολτς: Ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε πως «ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας για «πολύ υψηλό κόστος» σε περίπτωση «περαιτέρω παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».
«Οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα έχει πολύ υψηλό κόστος, αλλά η Δύση δεν πρέπει να αποτύχει στην αναζήτηση της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο κ. Σολτς και χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει ένα «casus belli» από τη Μόσχα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτή τη στιγμή «δεν εκκρεμεί καν τέτοια απόφαση». Επισήμανε ωστόσο ότι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής συμμάχων είναι αδιαπραγμάτευτο, συμπεριλαμβανομένης και της θεμελιώδους δυνατότητας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών γύρω από την Ουκρανία «δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο καγκελάριος.
"Δεν είναι δουλειά των Γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας",
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε πριν από λίγο «απαράδεκτη» τη δήλωση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς περί «γελοίων» ισχυρισμών του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν για γενοκτονία στην περιοχή του Ντονμπάς.
Η δήλωση του καγκελάριου είναι απαράδεκτη. «Δεν είναι δουλειά των γερμανών ηγετών να αστειεύονται για θέματα γενοκτονίας», ανέφερε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Νωρίτερα σήμερα ο κ. Σολτς, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι πάντα τονίζει στον Πρόεδρο Πούτιν ότι ούτε η ΕΕ ούτε το ΝΑΤΟ είναι επιθετικές συμμαχίες. «Εκείνος φέρνει ως αντεπιχείρημα την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά του εξηγώ ότι εκεί έπρεπε να σταματήσει μια γενοκτονία. Είναι γελοίο να ισχυρίζεται κανείς ότι στο Ντονμπάς γίνεται γενοκτονία», ανέφερε ο καγκελάριος.