Στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας αμερικανικές δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν στον προσομοιωτή διαφυγής από βυθιζόμενο Ελικόπτερο, στην Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, από Έλληνες εκπαιδευτές.
Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές αλλά και δύσκολες ασκήσεις που οι στρατιώτες καλούνται να φέρουν εις πέρας κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πλήρωμα 8 Αμερικανών επιβαίνει σε ελικόπτερο λίγα λεπτά πριν καταπέσει στη θάλασσα κατά τη διάρκεια, πρωινής αλλά και βραδινής πτήσης. Μετά τις ενέργειες που απαιτούνται για την προσθαλάσσωση του ελικοπτέρου και οι ακολούθησαν οι τεχνικές για την διαφυγή τους από αυτό με σωστικά μέσα.
Ο εκπαιδευτικός κλωβός προσομοίωσης του ελικοπτέρου περιστρέφεται αμέσως 180 μοίρες μέσω του έλικα που διαθέτει την ώρα βυθίζεται στη πισίνα. Έτσι το πλήρωμα εκπαιδεύεται σε πραγματικές συνθήκες στο πως θα απεγκλωβιστεί μέσα από ελικόπτερο αν βυθιστεί.
Σκοπός της άσκησης είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν την ικανότητα της διαφυγής από βυθιζόμενο Ελικόπτερο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με ή χωρίς τη χρήση αναπνευστικής συσκευής HEED.
Από την αεροπορική βάση στο Μαραθώνα, ο Υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «Μέσα από συνέργειες, συνεκπαίδευση, συμμαχίες, το πρόσημο της στρατηγικής μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε μια χώρα ισχυρή ανάμεσα σε φίλους, σε συμμάχους, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».
Η εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν για 2η φορά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και υλοποιείται το διάστημα από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου έως την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, διεξάγεται στη Σχολή Αεροπορίας Ναυτικού, είναι διάρκειας 2 ημερών για κάθε εκπαιδευτική ομάδα και περιλαμβάνει αντικείμενα θεωρητικής και πρακτικής
Την άσκηση παρακολούθησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, οποίος έκανε λόγο για την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες που βλέπουμε την περαιτέρω επίδειξη της φανταστικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ελληνικές Ένοπλε Δυνάμεις, το Πολεμικό Ναυτικό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόκειται για μία μονάδα ελικοπτέρων των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου 28 αεροσκάφη, που εργάζονται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε Βόλο και Στεφανοβίκειο με τους Έλληνες συναδέλφους τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρέσβης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν αντικείμενα πρακτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 8 εκ των 62 συνολικά εκπαιδευόμενων στελεχών της US Army Combat Aviation Brigade, η οποία έχει αναπτυχθεί στη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβικείο, στο πλαίσιο της Επιχείρησης των ΗΠΑ “ATLANTIC RESOLVE”, αλλά και της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.