Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Ειδικών προκειμένου να καταλήξει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση σχετικά με την ισχύ των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση.
Από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί κατά 34%. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid ήταν με την είσοδο του νέου έτους 3.809 και πλέον είναι πάνω από 5.100. Στις ειδικές Μονάδες (ΜΕΘ,ΜΑΦ, ΜΕΛ) νοσηλεύονταν στην αρχή του μήνα 921 ασθενείς και πλέον έχουν ανέλθει στους 1.110. Το ίδιο διάστημα έχουν καταλήξει 1.407 ασθενείς.
Οι αριθμοί αντανακλούν τα κρούσματα που καταγράφονταν πριν από δύο εβδομάδες όταν οι μολύνσεις κυμαίνονταν στις 50.000, αλλά η δεδομένη άνοδος των δεικτών για όλο τον Ιανουάριο, έστω και με χαμηλότερη ταχύτητα, και η πληρότητα των νοσοκομείων, κλείνουν για μερίδα επιστημόνων της Επιτροπής με συνοπτικές διαδικασίες την όποια συζήτηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην παρούσα φάση. Η αξιολόγηση της κατάστασης, σύμφωνα με αυτούς, οδηγεί στην παράταση των μέτρων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, καθώς θεωρούν ασφαλές να σταθεροποιηθούν και οι δείκτες των νοσηλειών, διασωληνώσεων, θανάτων πριν ξεκινήσει μια χαλάρωση των μέτρων.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε παράταση κατά μια εβδομάδα των μέτρων που ισχύουν από την πρωτοχρονιά στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής, αλλά θεωρεί λογικό να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μελή της επιτροπής».
Πρόσθεσε ότι η κορύφωση της Όμικρον έφτασε νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η όποια, όπως ανέφερε, παρουσιάζει «τρομακτική νοσηρότητα» και εκεί οφείλονται και οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών.
Το σύστημα Υγείας παραμένει στον κλοιό της COVID-19, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι σε υψηλά επίπεδα παρά την επικράτηση της πιο ήπιας, σύμφωνα με τις ενδείξεις, παραλλαγής «Όμικρον».
Νέα υποχώρηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της COVID-19 και του δείκτη θετικότητας, αλλά και περισσότεροι από 100 θάνατοι ασθενών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες σημειώθηκαν 23.340 νέα κρούσματα σε σύνολο περίπου 568.500 εργαστηριακών τεστ με τον δείκτη θετικότητας να είναι στο 4,11%. Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν είχαν καταγραφεί 32.694 νέα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας των τεστ ήταν 5,6%. Ωστόσο χθες δηλώθηκαν και 106 θάνατοι ασθενών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο. Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφονται κατά μέσον όρο 87 θάνατοι ημερησίως, έναντι 72 που ήταν ο μέσος όρος του επταημέρου που προηγήθηκε. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 673 ασθενείς. Υψηλός παραμένει και ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία για νοσηλεία (475 χθες).
Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κρήτη (+118% στο Ηράκλειο, +239 στο Ρέθυμνο, +113% στον Αγιο Νικόλαο και +50% στα Χανιά) και στην Πάτρα (+281%). Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Αττική, ενώ οριακή υποχώρηση καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι οι θάνατοι αποτυπώνουν τις μολύνσεις του προηγούμενου δεκαπενθημέρου όταν ακόμα η «Δέλτα» που προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση ήταν σε έξαρση. Σημείωσε ωστόσο ότι διερευνώνται από τους ειδικούς οι λόγοι για τους οποίους στην Ελλάδα ο αριθμός των θανάτων παραμένει πολύ υψηλός και θα δοθεί εξήγηση. Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα που μεταξύ άλλων σχετίζεται με το ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι εξουθενωμένο αλλά και με το ότι πολλοί ασθενείς δεν απευθύνονται εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται. «Ενα χρηστικό μήνυμα είναι όταν αρρωστήσουν, ας ζητήσουν ιατρική βοήθεια», τόνισε και παρότρυνε τους ασθενείς να παρακολουθούν το οξυγόνο τους με οξύμετρο και να ζητούν ιατρική βοήθεια αν αισθάνονται άσχημα, νοσούν βαριά ή τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα.