Οι αρχές στην Κίνα ενέκριναν για πρώτη φορά μια θεραπεία για την covid-19, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου στη χώρα.
Αντίθετα με το εμβόλιο που δρα προληπτικά, η θεραπεία προορίζεται για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από την covid-19 και έχει στόχο να προστατεύσει τους ασθενείς από σοβαρές επιπλοκές.
Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στην πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019, έχει σχεδόν εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της λαμβάνοντας δραστικά μέτρα: κλείσιμο συνόρων, αυστηρός έλεγχος των μετακινήσεων, lockdown και προσεκτική ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Η χώρα δεν έχει εγκρίνει κανένα ξένο εμβόλιο κατά της covid-19, ενώ με αυτά που παράγονται εγχώρια έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της.
Παρά ταύτα η Κίνα είναι αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με κάποιες εστίες της επιδημίας, καταγράφοντας όμως πολύ μικρότερους αριθμούς κρουσμάτων covid-19 σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Η Εθνική Επιτροπή Φαρμάκων της Κίνας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι δίνει «έγκριση για έκτακτη χρήση» σε μια εγχώρια θεραπεία για την covid-19 που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού μειώνοντας την ικανότητά της να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
Η θεραπεία, που χορηγείται ενέσιμα, παρασκευάστηκε από το πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, το νοσοκομείο νο3 της Σενζέν και την εταιρεία Brii Biosciences.
Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η θεραπεία μειώνει κατά 80% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου των ευάλωτων ασθενών με covid-19, όπως ανέφερε το πανεπιστήμιο Tsinghua.
Ο κινεζικός Τύπος μετέδωσε ότι η θεραπεία χορηγήθηκε σε ασθενείς που μολύνθηκαν από covid-19 στις πρόσφατες επιδημιολογικές εξάρσεις στη χώρα.
Σήμερα η Κίνα ανακοίνωσε 83 νέα κρούσματα covid-19 σε εθνικό επίπεδο. Η χώρα διαθέτει πολλά εμβόλια κινεζικής παρασκευής, το ποσοστό αποτελεσματικότητας των οποίων θεωρείται χαμηλότερο αυτών που παράγονται στο εξωτερικό.
Δύο κινεζικά εμβόλια, της Sinovac και της Sinopharm, έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.