Υπό την πίεση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία έκανε ήδη την εμφάνισή της στην Ελλάδα, σήμερα αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με την αναμνηστική, τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Συνεδριάζει η Επιτροπή εμβολιασμών, η οποία και θα εξετάσει την εισήγηση της κυβέρνησης για εμβολιασμό νωρίτερα των 6 μηνών.
Κάτι το οποίο έχει, εξάλλου, προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε αποκαλύψει ότι ζήτησε από τους ειδικούς να συντομεύσει η τρίτη δόση και να γίνεται ακόμη και στους 4 μήνες.
«Εχω ζητήσει να εξεταστεί να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε, και το εγκρίνουν οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πλέον το μπαλάκι πηγαίνει στους επιστήμονες.
Το εν λόγω ζήτημα επανέλαβε και επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος επισήμανε ότι αναμένεται σήμερα η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις για την τρίτη δόση του εμβολίου.
«Το θέμα αυτό είναι αμιγώς ιατρικό και η κυβέρνηση περισσότερο εισπράττοντας τα μηνύματα της κοινωνίας, αλλά μελετώντας και τα δεδομένα, εισηγήθηκε να έλθει νωρίτερα, στους τέσσερις μήνες η δόση αυτή. Είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί μόνο με την έγκριση της επιτροπής εμβολιασμών» παρατήρησε, προσθέτοντας ότι «θα συνεδριάσει τις επόμενες ώρες έτσι ώστε να αποφασισθεί το ζήτημα αυτό, αναμένουμε τις εξελίξεις πάρα πολύ σύντομα», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Ανοικτό το ενδεχόμενο για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο μέλλον, εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες και η εξέλιξη της πανδημίας.
«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι κατ' εξοχήν ζήτημα πολιτικής βούλησης. (…) Δεν ήταν ένα πάνδημο αίτημα, ήταν ενδεχομένως αίτημα μιας σημαντικής μερίδας. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, που επίσης τον υιοθετούμε πρώτοι στην Ευρώπη -μόνο η Αυστρία το έχει ανακοινώσει, αλλά για μεταγενέστερο χρόνο από εμάς-, έρχεται στον κατάλληλο χρόνο».
Εξήγησε μάλιστα ότι η πανδημία είναι ένας πρωτοφανές φαινόμενο κι από αυτή τη σκοπιά «ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το ο,τιδήποτε».
Βατόπουλος: όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος
Ταυτόχρονα και επιστήμονες πλέον μιλούν για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών.
Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας από τους 50 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, εκτίμησε ότι πιθανότατα πάμε πιο γρήγορα στην αναμνηστική δόση.
«Πολύ πιθανόν να πάμε πιο γρήγορα από το εξάμηνο στην τρίτη δόση... Πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται και από τη δυναμική της ανοσίας από τα βιολογικά δεδομένα, και τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα» σχολίασε για την επιτροπή των ειδικών.
Ερωτηθείς εξάλλου για το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Γρηγοράκος: «Ναι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους
Την πεποίθηση του ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός για όλους, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πνευμνολόγος-εντατικολόγος Λεωνίδας Γρηγοράκος.
«Όχι άλλη καθυστέρηση, πιστεύω ότι πια πρέπει να πάμε σε οριζόντια υποχρεωτικότητα, πάντα με κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε ο κ. Γρηγοράκος
Ανέφερε δε ότι πρέπει να υπάρξει μια εθνική συσπείρωση και το πολιτικό σύστημα να πάρει μια θέση σοβαρή και υπεύθυνη για να αναχαιτιστεί η πανδημία.
Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι ένα χρόνο αφού νόσησε βαριά με κορωνοϊο, ακόμα πηγαίνει σε κέντρο αποκατάστασης για φυσικοθεραπείες και γυμναστική.