Νέος γύρος εντάσεων Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου για το κτήμα Προμπονά

 
Νέος γύρος εντάσεων Ιερώνυμου - Βαρθολομαίου για το κτήμα Προμπονά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ενημερώθηκε: 11/11/21 - 21:10

Στα άκρα οδηγούνται για μια ακόμη φορά οι σχέσεις Βαρθολομαίου -Ιερώνυμου λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα για την ιδιοκτησία του ναού του Αγίου Γεωργίου στο Κτήμα Προμπονά στα Πατήσια. Αυτή τη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να παραχωρήσει το κτήμα και τον ναό στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέχρι το 2071 προκαλώντας νέες εντάσεις. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου με απόφαση των υπευθύνων του κληροδοτήματος του γιατρού

Δημητρίου Προμπονά παρεχώρησαν τον ναό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με αποτέλεσμα Αθήνα και Φανάρι να οδηγηθούν στα Δικαστήρια. Πριν τη Δικαιοσύνη ο ηγούμενος της Μονής Βλαντάδων που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πήγε και τέλεσε Θεία Λειτουργία στο ναό χωρίς την άδεια του Ιερώνυμου το 2017. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να σφραγιστεί ο ναός .Από τότε ο κ. Ιερώνυμος αλλά και κάτοικοι της περιοχής είχαν καταθέσει αίτημα να παραχωρηθεί το κτήμα και ο ναός στην Εκκλησία. Ο δήμος στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε την παραχώρηση σύμφωνα με την οποία: "η διάρκεια της παραχώρησης συµφωνείται πενήντα (50) ετών, αρχίζει σήµερα µε την υπογραφή του παρόντος και λήγει στις 31 ∆εκεµβρίου 2071, δυναµένη να παραταθεί µε κοινή συµφωνία των συµβαλλοµένων.

Οι ως άνω Ιεροί Ναοί θα χρησιµοποιηθούν κατά το διάστηµα της παραχώρησης, για τη σύµφωνη µε τον προορισµό τους χρήση, ως χώροι λατρείας της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού, προσβάσιµοι σε όλους τους πιστούς, µετά των βοηθητικών τους χώρων, για την υποστήριξη του αγιαστικού και ποιµαντικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τα όργανα και υπάλληλοι του πρώτου συµβαλλόµενου ∆ήµου Αθηναίων αναλαµβάνουν να διευκολύνουν την πρόσβαση στους ως άνω παραχωρούµενους χώρους λατρείας των οριζοµένων θρησκευτικών λειτουργών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όλων ανεξαιρέτως των πιστών κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών τελετών και ιερών ακολουθιών, τις Κυριακές, Γιορτές και λοιπές ακολουθίες του θρησκευτικού κύκλου, επιτρέποντας ακώλυτα την είσοδο και διέλευση εντός του δηµοτικού άλσους προς και από τους ως άνω χώρους λατρείας και βοηθητικούς χώρους".

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του Πατριάρχη και ανακούφιση στην Αθήνα γιατί πλέον ο κ. Βαρθολομαίος δεν θα έχει ναό στην Αθήνα!

Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε περίπου χρόνια όταν η επιτροπή διαχείρισης του Κτήματος Προμπονά δώρισαν το ναό στο Πατριαρχείο το οποίο την αποδέχτηκε χωρίς να ρωτήσει την Αθήνα. Ο Ηγούμενος της μονής Βλαντάδων τέλεσε χωρίς την άδεια του Ιερώνυμου Θεία Λειτουργία με αποτέλεσμα την προσφυγή του Αρχιεπισκόπου στη Δικαιοσύνη γιατί όπως ανέφερε στην Αγωγή «επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά».

Από την πλευρά τους τα άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά υποστηρίζουν ότι όταν ολοκληρώθηκε ο ιερός ναός προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τους επέδειξε μια στάση εχθρική και έπειτα παντελώς αδιάφορη. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τη Μητρόπολη Παροναξίας τόπο καταγωγής του Δ. Προμπονά προσπάθεια που δεν τελεσφόρησε. Τέλος, όπως πάντα υποστηρίζουν τα μέλη της επιτροπής κληροδοτήματος Προμπονά, κάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο προκειμένου να αποδεχθεί τη δωρεά αλλά σύμφωνα με την επιτροπή ο κ. Ιερώνυμος δεν εμφανίστηκε. Μετά την άκαρπη προσπάθειά τους απευθύνθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που αποδέχτηκε την δωρεά με συμβολαιογραφική πράξη.

Μετά από αυτά Φανάρι και Αθήνα συγκρούστηκαν στα δικαστήρια αφήνοντας το θέμα ανοικτό. Τελικά ο δήμος Αθηναίων έδωσε τέλος στη διαμάχη με την παραχώρηση και πλέον αναμένεται η απάντηση του Φαναρίου. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της διαμάχης αυτής οι σχέσεις Ιερώνυμου και Βαρθολομαίου είχαν διαταραχτεί και ποτέ έκτοτε δεν αποκαταστάθηκαν ουσιασιστικά.