Αντάρτικο των μητροπολιτών της Θράκης για την εκλογή των μουφτήδων

 
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ενημερώθηκε: 22/09/21 - 17:19

Το ενδεχόμενο της εκλογής των μουφτήδων στη Θράκη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τεσσάρων μητροπολιτών – Ξάνθης Παντελεήμων, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Διδυμότειχου Δαμασκηνός – οι οποίοι απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής με την οποία στρέφονται κατά της , προέδρου της διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρας Μπακογιάννη.Οι μητροπολίτες οι οποίοι όλο από πέρυσι βρίσκονται στα μαχαίρια με τη βουλευτή Χανίων στην οποία αποδίδουν την πρόθεση να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την εκλογή των μουφτήδων μέσω ειδικού εκλεκτορικού σώματος.

Η επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα, στρέφεται κατά της προέδρου της Επιτροπής, Ντόρας Μπακογιάννη, στην οποία αποδίδει την πρόθεση να εισηγηθεί στην Πολιτεία την εκλογή των μουφτήδων μέσω ειδικού εκλεκτορικού σώματος.

Σύμφωνα με την "Εστία" στην απόρρητη τετρασέλιδη επιστολή εκφράζονται φόβοι οτι με τη δημιουργία σώματος εκλεκτόρων θα γίνονται παραμβάσεις από την πλευρά της Τουρκίας. «Ε, δε θα νομοθετήσουμε τους Χομεϊνί στην Θράκη.Ο Μουφτής στην Ελλάδα είναι και δικαστής. Δεν μπορεί να εκλέγεται» ενώ προσέθεσε ότι «η Θράκη ούτε ήταν ούτε μπορεί να γίνει ποτέ χαλιφάτο!», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα μητροπολίτης της περιοχής.

Οι Μητροπολίτες, και σε ανάλογη επιστολή πριν από ένα χρόνο ζητούν όπως το πόρισμα της διακομματικής να περιοριστεί στην εισήγηση λήψεως μέτρων για την ανάπτυξη της Θράκης και να εγκαταλειφθεί η απόπειρα νομοθέτησης για τα λεγόμενα θεσμικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τέσσερις Μητροπολίτες πληροφορήθηκαν από μέλη της διακομματικής επιτροπής και άλλα κέντρα ότι η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση προβλέπει τη σύσταση ενός ευρέως εκλεκτορικού σώματος από μέλη της μειονότητας, τα οποία θα εκλέγουν στο μέλλον τους θρησκευτικούς λειτουργούς στην Κομοτηνή, την Ξάνθη και τον Έβρο.

Οι έντονες αντιδράσεις των μητροπολιτών στο παρελθόν είχαν κάποια αποτελέσματα ως προς την τελική απόφαση αφού η ιδέα της συγκρότησης εκλεκτορικού σώματος έχει παγώσει αλλά ο διορισμός του Μουφτή θα γίνεται στο μέλλον από ειδική συμβουλευτική επιτροπή εξεχόντων μελών της μειονότητας της Θράκης, η οποία θα διορίζεται από την Πολιτεία.

Η πρωτοβουλία των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης να αποστείλουν κείμενο διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, προκάλεσε την ενόχληση της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε ακρόαση από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να του εκθέσει την κατάσταση.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή των μουφτήδων από την μουσουλμανική μειονότητα αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας και μόνο σαν σκέψη αν υπήρχε από την ελληνική πλευρά θα αποτελούσε στρατηγική ήττα, γιατί στο τέλος οι σκέψεις γίνονται πράξεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητα της ως Προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, πραγματοποίησε περιοδεία στη Θράκη. Στη διάρκεια της ανάμεσα στα πρόσωπα που συνάντησε ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας.

Για το θέμα πριν από ένα χρόνο ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με την Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, της οποία προεδρεύει η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ανησυχούμε το ίδιο με τους Μουφτήδες για τις φημολογούμενες θεσμικές παρεμβάσεις της Επιτροπής που επιγνώστως ή ανεπιγνώστως θα διχάσουν – δεν θα ενώσουν και θα μας ρίξουν σε μια προτροπάδην πορεία σε επικίνδυνες εθνικές ή πολιτικές ατραπούς" ανέφερε σε κηρυγμά του.

Ο κ.Άνθιμος είχε υπερασπιστεί το διακομματικό πόρισμα του 1992: Πολλά “ευ τε και καλώς κείμενα”, που συνέβησαν στη Θράκη από τη δημοσίευση του προηγούμενου διακομματικού πορίσματος του 1992 και ποιος θα αναδεχθεί τον εγκέλαδο της ανατροπής τους αντί να υποδυθεί την ιστορική δόξα της βελτιώσεως του; Τόσο οι χριστιανοί όσο και οι μουσουλμάνοι της Θράκης είχαμε να επιλέξουμε “δυοίν θάττερον”: την παράλληλη περπατησιά σε αποκλίνοντες δρόμους ευάλωτους σε ανατολικά κούρσα ή τον αμετεώριστο και ακλινή βηματισμό χωρίς διακρίσεις μέσα στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και επιλέξαμε το δεύτερο» είπε επίσης ο κος Άνθιμος και σε άλλη αποστροφή του λόγου του, διερωτήθηκε: «ποιος θα προτείνει τώρα την κατεδάφιση του ηράκλειου αυτού άθλου; Ποιος θα καθέξει το ρόλο του πυρπολητή; Ποιος θα χτίσει κάστρα στην άμμο;»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ