Πάνω από 433.000 ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες

 
 Πάνω από 433.000 ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Ενημερώθηκε: 14/07/21 - 14:45

Κυβέρνηση και πολίτες υπολόγιζαν πως το καλοκαίρι θα ήταν ανέφελο, όμως η πραγματικότητα τις δύο τελευταίες βδομάδες δείχνει ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και οι προβλέψεις για τον Αύγουστο δυσοίωνες δεδομένου ότι δε θα έχει επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους. Η αρχή με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς γίνεται με τον άμεσο εμβολιασμό των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία, ενώ αμέσως επόμενη κρίσιμη κατηγορία θεωρούνται όσοι εργάζονται σε δομές υγείας.

Εκπαιδευτικοί… ναι μεν, αλλά

Σημειώνεται ότι στο προσκήνιο έχει έλθει και υποχρεωτικότητα και για άλλους κλάδους, όπως οι εκπαιδευτικοί, στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα όμως φαίνεται προς το παρόν να απομακρύνεται.

Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, τα ποσοστά εμβολιασμού των εκπαιδευτικών είναι ικανοποιητικά και ξεπερνούν το 70%.

Πάντως όπως όλα δείχνουν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν θα σταματήσουν μόνο στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς.

Συζητήσεις και για άλλες κατηγορίες

Ήδη στην κυβέρνηση υπάρχουν συζητήσεις για τις κατηγορίες που… αναμένεται να πάρουν σειρά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, αυτές είναι:

Οι αθλητές, αφού και τα γήπεδα είναι πλέον μόνο για εμβολιασμένους θεατές.

Οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές του κράτους, Όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα ΜΜΜ.

 Πάνω από 433.000 ραντεβού κλείστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Αριθμός ρεκόρ καταγράφηκε σε ό,τι αφορά τα ραντεβού των πολιτών για εμβολιασμό κατά της Covid-19 από τις 28 Ιουνίου, όταν και ανακοινώθηκε το freedom pass που προβλέπει την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις τελευταίες δύο εβδομάδες προγραμματίστηκαν 433.175 νέα ραντεβού πρώτης δόσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, περισσότεροι από 100.000 νέοι κάτω των 25 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, ενώ το πρώτο 24ωρο μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, περίπου 45.000 πολίτες κανόνισαν να κάνουν το εμβόλιο τις επόμενες ημέρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 80.000 ραντεβού.

Επιπλέον, οι ανακοινώσεις περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών φαίνεται να έχουν κινητοποιήσει και τους υγειονομικούς, πολλοί από τους οποίους έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους.

Αρ. Πελώνη: «Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε»

«Το δίλημμα είναι σαφές: «Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε». Βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση της πανδημίας, πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν ένα, ενάμιση χρόνο. Έχουμε το εμβόλιο το οποίο δεν υπήρχε πριν και είναι δωρεάν, καθολικό, προσβάσιμο σε όλους. Είναι η μόνη ασπίδα αυτοπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντός μας, μαζί βέβαια με τον συχνό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Από εκεί και πέρα, όλες οι εκκλήσεις, όλη η ενθάρρυνση, όλα τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση, στόχο έχουν να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους. Ο καθένας από εμάς, πρέπει πλέον ν' αναλάβει και την ευθύνη του από τη στιγμή που έχει πρόσβαση στο εμβόλιο, να εμβολιαστεί για να προστατευθεί. Ελπίζουμε πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα έχει εμβολιαστεί το 70%» πρόσθεσε.

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ξαναπάει σε lockdown, υπογραμμίζοντας ότι όλη η προσπάθεια είναι να τιθασεύσουμε τη μετάλλαξη, να προστατευτούμε. «Ο στόχος είναι να πάμε παρακάτω, ακόμη κι αν σημαίνει αυτό ότι ένα διάστημα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, λαμβάνοντας όλοι τα μέτρα μας. Δεν είναι να πηγαίνουμε σε οριζόντια lockdown και μέτρα, τα οποία είναι άδικα απέναντι σε όσους έχουν τηρήσει τα μέτρα και έχουν πάρει την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί» είπε.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν τον χρόνο να κάνουν την πρώτη δόση και να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και να ολοκληρώσουν και με τη δεύτερη δόση. Διαφορετικά, όπως είπε, θα έχουν άδεια άνευ αποδοχών.

Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς, σημείωσε «υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε και οι πιο δύσπιστοι να ανταποκριθούν. Έχουν δουλέψει πάρα πολύ και έχουν βάλει πλάτη, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν και αυτοί που είναι δύσπιστοι ή διστάζουν ότι βρίσκονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, σε χώρους υπερμετάδοσης και να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στους ασθενείς».

«Δεν μπορεί να συζητάμε μετά από 18 μήνες στην πανδημία τα αυτονόητα, από τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο. Ή θα εμβολιαστούμε λοιπόν ή θα νοσήσουμε. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας» τόνισε η κ. Πελώνη.

Για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, οι οποίοι ανοίγουν την Παρασκευή μόνο για εμβολιασμένους, υπογράμμισε ότι «αυτό είναι το υγειονομικά σωστό να γίνει, αυτή τη στιγμή».

«Ωστόσο, για έναν εργαζόμενο σε ένα τέτοιο κατάστημα, η εργασία του προφανώς δεν είναι μη ουσιώδης δραστηριότητα. Είναι δραστηριότητα αναγκαία για την επιβίωσή του. Προφανώς, είναι καθήκον και υποχρέωση των καταστηματαρχών να τηρούν όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, όπως και των εργαζομένων που θα φορούν μάσκες» συμπλήρωσε.

Δ. Μιχαηλίδου: Λάθος η διατύπωση μου για απόλυση όσων δεν εμβολιαστούν

«Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση», διευκρινίζει, με ανακοίνωσή της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η δήλωση της κυρίας Μιχαηλίδου είναι η ακόλουθη:

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.

Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».