Γιούνκερ: Τα βασικά σημεία του σχεδίου για ελεύθερη περιαγωγή, Wi-Fi στην ΕΕ

 
Γιούνκερ: Τα βασικά σημεία του σχεδίου για ελεύθερη περιαγωγή, Wi-Fi στην ΕΕ

Ενημερώθηκε: 14/09/16 - 14:34

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε σήμερα τα βασικά σημεία ενός σχεδίου για την ελεύθερη περιαγωγή της κινητής τηλεφωνίας και ασύρματο ίντερνετ σε πόλεις σε όλη την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη των πολιτών σε μια ΕΕ που έχει πληγεί από το Brexit και την αντιπαράθεση για τη μετανάστευση.

Ο Γιούνκερ τόνισε τις πρωτοβουλίες αυτές στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κατάσταση της Ένωσης, όπου προσπάθησε να αντισταθμίσει τον ευρωσκεπτικισμό με συγκεκριμένα παραδείγματα του πώς οι τεχνοκρατικοί θεσμοί στις Βρυξέλλες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

«Όταν ταξιδεύεις στην Ευρώπη με το κινητό σου, θα είσαι σε θέση να νιώθεις σαν στο σπίτι σου οπουδήποτε στην Ευρώπη χάρη σε αυτούς τους νέους κανόνες περιαγωγής», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σε μια απρόσμενη κίνηση αυτό το μήνα πριν από την ομιλία του, ο Γιούνκερ απέσυρε τις προτάσεις για μείωση του αριθμού των ημερών για τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο εξωτερικό χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον τέλη, μετά την κριτική που ασκήθηκε ότι οι κανόνες αυτοί ευνοούν τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να αναθεωρηθεί το προσχέδιο αυτό, σε μια κίνηση που σύμμαχοι και αξιωματούχοι θεωρούν ότι αποτυπώνει την επιθυμία του Γιούνκερ να δείξει ότι ακούει τους ψηφοφόρους τρεις μήνες μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Ο Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ θα συστήσει ένα νομικό πλαίσιο για να προωθήσει την επέκταση του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και των προσπαθειών να προστατευθούν τα προσωπικά διαδικτυακά στοιχεία των πολιτών στα 28 κράτη-μέλη.

«Προτείνουμε σήμερα να εξοπλιστεί κάθε χωριό, κάθε πόλη της Ευρώπης με ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Γιούνκερ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η ΕΕ θα επιτύχει το στόχο αυτό μέσα στην επόμενη 10ετία.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα εργαστεί για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτικότητα, λέγοντας: «Στους Ευρωπαίους δεν αρέσουν οι ιπτάμενες συσκευές (drones) πάνω από το κεφάλι τους που καταγράφουν κάθε τους κίνηση, ή εταιρίες που καταγράφουν κάθε κλικ στο ποντίκι. Στην Ευρώπη, η ιδιωτικότητα έχει αξία».

Παράλληλα, προώθησε μια πρόταση για την πνευματική ιδιοκτησία που θα δώσει στις εκδοτικές εταιρίες μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ με την Google όταν ζητούν από την πλέον δημοφιλή μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου να καταβάλει κάποιο ποσό όταν αναρτούν τους τίτλους από τις ειδήσεις που δημοσιεύουν.

«Η δημιουργία περιεχομένου δεν είναι χόμπι, είναι επάγγελμα» δήλωσε. «Καθώς ο κόσμος ψηφιοποιείται, πρέπει επίσης να ενισχύουμε τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς μας... Θέλω οι δημοσιογράφοι, οι εκδότες και οι συγγραφείς να πληρώνονται δίκαια για το έργο τους».

Καθώς η Κομισιόν θέλει να μεταρρυθμίσει τις βιομηχανίες τηλεπικοινωνιών και πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ για να καλύψει τη διαφορά από την Ασία και τις ΗΠΑ, έχει αντισταθμίσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες με προτάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα έσοδα τηλεπικοινωνιακών παρόχων όπως η Deutsche Telekom και η Orange