Σε εξέλιξη έρευνες στα Χανιά για θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο των Χανίων

 
Σε εξέλιξη έρευνες στα Χανιά για θανάτους ηλικιωμένων σε γηροκομείο των Χανίων

Ενημερώθηκε: 26/04/21 - 11:06

Συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών στα Χανιά, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει παραγγελθεί από τις Εισαγγελικές Αρχές, ύστερα από καταγγελίες για θανάτους ηλικιωμένων σε ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων της πόλης.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων κρατείται εργαζόμενος νοσηλευτής της δομής, σε βάρος του οποίου υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση μέσω δικτύου κοινωνικής δικτύωσης γυναίκα η οποία έχει ζητήσει από τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες θανάτου του πατέρα της που φιλοξενείτο στη δομή.

Στην μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αναφέρονται και δύο γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στην διαδικτυακή συζήτηση. Με ανακοίνωση τους οι συνήγοροι της δομής γνωστοποίησαν ότι θα ζητήσουν από τις Εισαγγελικές Αρχές να τηρηθεί μυστικότητα μέχρι και την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας.

Η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη με ανάρτηση της στην προσωπική της σελίδα σε δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στο θέμα επισημαίνοντας ότι, «η υπόθεση του γηροκομείου Χανίων ντροπιάζει τους Χανιώτες και τη γνωστή ευαισθησία τους για τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και σε βάθος, για να αποδοθούν οι ευθύνες και σε όσους όφειλαν να παρακολουθούν την λειτουργία του γηροκομείου».

Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζουν ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφορούν το δημοτικό γηροκομείο Χανίων και το Ανουσάκειο Θεραπευτήριο Κισσάμου, εξέδωσαν οι διοικήσεις των δύο δομών.

Οι έρευνες

Τρία χρόνια πίσω γυρνούν οι έρευνες της Αστυνομίας για να δουν τι συνέβαινε στον οίκο ευγηρίας των Χανίων καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψάχνονται άλλοι 9 θάνατοι που κατεγράφησαν στο 2021 στην Αγία Σκέπη. Την ίδια ώρα που δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή από το 2017 μέχρι και το 2020. Μέσα από τις 20 καταθέσεις πρώην και νυν εργαζομένων του γηροκομείου, τις 12 καταγγελίες οικογενειών τροφίμων οι αναλυτές της Ασφάλειας αναζητούν την άκρη του νήματος για τη λύση του μυστηρίου των δεκάδων θανάτων στην Αγία Σκέπη.

Άρση τραπεζικού απορρήτου

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποσπαστεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία τροφίμων της μονάδας. Εξετάζεται δε, το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ηλικιωμένους να μην είχαν κληρονόμους και ο θάνατος τους να προέκυψε από ενέργειες που δεν δικαιολογούνται.

Η ροή του χρήματος, ακόμη και κάποιες συμβολαιογραφικές πράξεις ίσως δείξουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις θανάτων κάτι περίεργο είχε συμβεί. Οι αστυνομικοί ψάχνουν ακόμη αμφισβητούμενες δωρεές που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι που να οδηγεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συγκεκριμένη μονάδα υπήρχε μια πρωτοφανής ομερτά που μάλιστα λόγω και του κορωνοιού είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ουσιαστικά απαγορευόταν κάθε επισκεπτήριο των οικογενειών των ηλικιωμένων. Ήθελαν, λένε οι αστυνομικοί, με τον τρόπο αυτό να αποκόψουν κάθε επικοινωνία και επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους.

Τις επόμενες ημέρες ίσως προχωρήσουν και σε νέες εκταφές θανόντων για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου ενώ τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική που έγινε στους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της μεγάλης εφόδου τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου θα φωτίσουν περισσότερο την υπόθεση.