Παυλόπουλος: Όλο και πιο στενές οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

 
Παυλόπουλος: Όλο και πιο στενές οι σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

Ενημερώθηκε: 09/04/16 - 15:35

Την οικονομική ανάπτυξη την εννοούμε ως αειφόρο ανάπτυξη, που έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της COSCO. Σκοπός μας, να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο της Ευρώπης, είπε ο Hu Lirong.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα γίνονται ολοένα και πιο στενές, και η μεγάλη αφετηρία θυμίζω υπήρξε το 2005 και ιδίως η αρχική σύμβαση η οποία υπογράφηκε το 2008», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της China Cosco Shipping Corporation Limited, Hu Lirong, «σε μια στιγμή, όπου ολοκληρώνεται μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα» και η οποία «έχει όχι μόνο τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον αλλά και εξαιρετικό ενδιαφέρον το οποίο αφορά γενικότερα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Κίνα, το 2008 έκανε δύο σημαντικές επιλογές για την Ελλάδα, πρώτον διάλεξε την Ελλάδα ως πύλη εισόδου της στην Ευρώπη, «και η δεύτερη και συνακόλουθη επιλογή, είναι ότι διάλεξε τον Πειραιά ως το πρώτο σημείο διέλευσης προς την Ευρώπη ύστερα από την διώρυγα του Σουέζ».

«Εύχομαι και ελπίζω αυτή να είναι η αφετηρία και άλλων πολλών επενδύσεων στην Ελλάδα, δοθέντος ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την παγκόσμια οικονομία, τέτοιου είδους συνεργασίες βοηθούν τις χώρες να υπερβούν τις μεγάλες δυσχέρειες που δημιουργεί η κρίση η οποία έχει ενσκήψει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Π. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι «Ελλάδα και μέσα από τις οικονομικές σχέσεις που έχουμε, είναι υπέρ της μεγαλύτερης προσέγγισης της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας ότι «ήδη οι σχέσεις σας, η σχέση της Κίνας είναι καλές με πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατεξοχήν με την Γερμανία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Cosco, Hu Lirong, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη χαρά και την τιμή να τον δεχθεί στο γραφείο του, σημειώνοντας ότι «αυτή η συνάντηση αποδεικνύει την μεγάλη σημασία που αποδίδεται στη σημερινή μας διμερή σχέση, στις φιλικές σχέσεις και φιλίας Κίνας-Ελλάδας», αλλά και «τη μεγάλη σημασία που δώσατε στο δικό μας project, το project του ΟΛΠ».

«Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο κομβικό λιμάνι της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της Cosco και συμπλήρωσε ότι η εταιρεία θα προωθήσει «όχι μόνο το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, ταυτόχρονα μέσω της Ελλάδας θα προωθήσουμε το εμπόριο της Κίνας μαζί με άλλες χώρες στην περιοχή αυτή».

Διαβεβαίωσε, επίσης, Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, να τηρήσουμε τους ελληνικούς νόμους και να κάνουμε τις επενδύσεις μας σωστά».

Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «μια επένδυση η οποία σέβεται το περιβάλλον και η οποία δίνει εργασία σε ανθρώπους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς φανερώνει και για τις δύο χώρες, και για τη Ελλάδα και για την Κίνα, ότι την οικονομική ανάπτυξη την εννοούμε ως αειφόρο ανάπτυξη, και ανάπτυξη που αφορά τον Άνθρωπο, και έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Για αυτό σας είπα πριν και με την Ελλάδα και με την Ευρώπη η Κίνα συνδέεται πέρα από τους οικονομικούς δεσμούς και άλλους δεσμούς που αφορούν την κοσμοθεωρία της οικονομικής ανάπτυξης».

Σχετικά θέματα:

Τις κυβερνητικές αντιφάσεις για τον ΟΛΠ επικρίνει η αντιπολίτευση

Στην COSCO και με τη βούλα ο ΟΛΠ (φωτο)

Τσίπρας: Αφετηρία προσέλκυσης επενδύσεων η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Εγκρίθηκε η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco